Україна нарощує виробництво меблів

Читать на русском
Заборона на експорт лісу-кругляка стимулює зростання вітчизняної промисловості, проте призвела до збільшення контрабанди.

Українська деревообробна галузь нарощує обсяги виробництва внаслідок запровадження мораторію на експорт деревини в лютому цього року.

Про це на своїй сторінці в Facebook повідомив голова комітету ВР з питань промислової політики та підприємництва Віктор Галасюк, передає «Слово і Діло».

«Статистика свідчить про істотну вигоду мораторію для української деревообробки, меблевої та паперової промисловості та економіки загалом, незважаючи на дуже короткий термін дії мораторію – 7 місяців», – каже він.

За його словами, деревообробка та меблева промисловість почали стрімке зростання на тлі стагнації промисловості, а експорт оброблених лісоматеріалів почав стрімко зростати на тлі падіння загального товарного експорту.

Це призвело до зростання інвестицій і податкових надходжень, але через бездіяльність уряду зросла контрабанда деревини.

Аж тріски летять: яка ситуація з вирубкою карпатських лісів?«Слово і Діло» підготувало відразу дві інфографіки про ситуацію навколо незаконної вирубки лісів в Карпатах.

Нагадаємо, мораторій на експорт необробленої деревини (лісу-кругляка) був підтриманий українським парламентом і набув чинності 1 листопада 2015 року щодо всіх порід деревини, крім сосни. Мораторій на експорт лісу-кругляка із сосни набуде чинності 1 січня 2017 року.

Проте в Україні збираються зняти заборону на експорт деревини. Таке рішення українська влада хоче ухвалити у вересні-жовтні 2016 року.

Як повідомлялося раніше, в квітні 2015 року Верховна Рада ухвалила закон, яким на 10 років заборонила експорт лісоматеріалів та пиломатеріалів у необробленому вигляді – лісу-кругляка. Однак ЄС незадоволений запровадженням мораторію, оскільки він порушує Угоду про асоціацію з ЄС. У зв'язку з цим підготовлено новий законопроект, яким встановлюються цивілізовані правила торгівлі лісом.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: