Замість газу – деревина: Дніпропетровська область переходить на альтернативне паливо

Читать на русском
Замість газу та вугілля для опалення шкіл і лікарень у Дніпропетровській області будуть використовувати пелети з соломи, деревини, соняшника та ін.

У 2015 році для переходу котелень на альтернативне паливо було виділено 12 мільйонів гривень.

Про це заявив голова Дніпропетровської ОДА Валентин Резніченко, пише «Слово і Діло» з посиланням на прес-службу адміністрації.

Тепер замість газу для опалення шкіл та лікарень будуть використовувати пелети з соломи, деревини, соняшника та ін. Вигода очевидна, каже Резніченко: температура регулюється, у приміщеннях тепло, кошти економляться. Цього року в області реконструюють 9 котелень, в планах на 2016 рік – ще 12.

«Дніпропетровщина підтримує ініціативу Президента Петра Порошенка – поступово переводимо котельні регіону на альтернативне паливо. Цього року робимо це в Петропавлівському, Криворізькому, Межівському, Петриківському та Царичанському районах. Всього 6 шкіл і 3 медустанови. На це виділили понад 12 млн гривень. У планах на 2016-й – ще 12 об'єктів вартістю близько 15 млн гривень», – розповів глава області.

Валентин РезніченкоГолова Дніпропетровської обласної державної адміністрації
Резніченко пообіцяв нове медичне обладнання для госпіталів та лікареньСказано 15 квітня 2015 р.Статус обіцянки: Виконано

Найбільше реконструйованих котелень у Петропавлівському районі. Цього року на альтернативне паливо тут перевели 2 школи та 2 медустанови. До модернізації вони працювали на газі та вугіллі. Палива витрачалося багато, а тепла в приміщеннях не було, зазначають у прес-службі ОДА.

Реконструкції 4 застарілих котелень обійшлися в 4 млн гривень. Тепер ці котельні працюють на солом'яних пелетах. За задумом місцевої влади, це дозволить заощадити на опаленні понад 1 млн гривень на рік або 48%, тому всі витрати на модернізацію окупляться приблизно за три роки.

Останньою в районі на альтернативне паливо перевели котельню Петропавлівської лікарні. Вона працює трохи більше місяця, однак переваги вже відчутні. Зокрема, головлікар лікарні Віталій Тритенко розповів, що раніше, при газовому котлі, щодоби на оплату опалення йшло близько 7,5 тисяч гривень, тепер – максимум 3 тисячі гривень.

З пелетами для котелень місцевим допомагає їхній земляк-фермер. А те, що залишається від пелетів після згоряння, фермери використовують як добриво для своїх полів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: