Загроза нової мобілізації та підписи за відставку Луценка. Головні обіцянки тижня

Читать на русском
Слово і Діло підготувало традиційну підбірку найважливіших заяв українських політиків за тиждень, що минає.
Петро ПорошенкоФото: АПУ

Минулий тиждень пройшов під знаком електронного декларування. Саме йому, а також ситуації на Донбасі та конфлікту між Генеральною прокуратурою й Національним антикорупційним бюро були присвячені найголовніші обіцянки останніх семи днів.

Топ-3 невиконаних обіцянок

Запоріжжя без Генплану

Запоріжжя цього року не отримає обіцяного міським головою Володимиром Буряком нового Генерального плану міста. Побачити його містяни мали ще в червні – принаймні таку обіцянку дав у середині квітня мер. Тоді він також уточнив, що на впорядкування містобудівної документації найбільші підприємства обласного центру – «Мотор Січ» і «Запоріжсталь» – виділили 456 тис. грн. Однак, відповідно до проекту програми раціонального використання території та комплексного містобудівного розвитку Запоріжжя від 26 липня 2016 року, на розробку Генерального плану Запоріжжя й суміжні роботи з планування території планується виділити 6,6 млн грн. Ще близько 1 млн грн планують виділити на доопрацювання змін до чинного Генплану.

Новий містобудівний документ не лише не побачив світ у червні, як було обіцяно, але й, найімовірніше, з’явиться не раніше 2017 року. Оприлюдненню нового Генплану передуватиме проведення тендеру та державної експертизи, виділення коштів на яку заплановане якраз наступного року. Найгірше те, що через відсутність актуального Генплану страждають учасники АТО, які не можуть отримати гарантовані державою земельні ділянки.

Вшанування героїв АТО

Тим часом губернатор Тернопільської області Степан Барна також провалив обіцянку перед сім’ями загиблих учасників антитерористичної операції. Ще в липні минулого року Барна обіцяв встановити в кожному районі області інформаційні білборди для вшанування пам’яті загиблих воїнів АТО та героїв Небесної сотні, котрі родом із Тернопільщіни. Станом на серпень такі білборди встановлені лише в 5 районах регіону (Бучацькому, Заліщинському, Збаразькому, Підволочинському і Підгаєцькому), ще в 3 районах – Бережанському, Борщівському та Чортківському – родичі полеглих не надали згоду на встановлення. У решті районів причина невстановлення білбордів невідома.

Програна боротьба з «бурштиновою мафією»

16 серпня голова Житомирської ОДА Сергій Машковський заявив про те, що він написав заяву про звільнення з посади. Причини такого вчинку губернатор уточнювати не став, однак це стало приводом для надання його обіцянкам статусу виконаних або невиконаних. Йдеться, зокрема, про його обіцянку припинити незаконний видобуток бурштину в області. 21 липня 2016 року в інтерв'ю «Слову і Ділу» Машковський повідомив, що наразі ситуація з легалізацією видобутку бурштину в області не вирішена. Законопроект №1351-1 щодо видобування та реалізації бурштину, співавтором якого виступає житомирський нардеп-мажоритарник Борислав Розенблат, очікує на друге читання. На момент заяви Машковського про звільнення з посади обіцянка виконана не була. Додамо, що, раніше житомирський губернатор заявляв, що звільниться, якщо не зможе виконати свої зобов’язання.

Топ-3 виконаних обіцянок

Е-декларування з горем навпіл

15 серпня 2016 року прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявив про запуск системи електронного декларування в тестовому режимі. Цьому передувала довга і скандальна історія, головною дійовою особою якої наприкінці першої половини серпня стала Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації, яка за 3 дні до запланованого старту роботи системи відмовилась її сертифікувати через технічні невідповідності. На думку працівників Держспецзв’язку, система не готова до повноцінної роботи. І президент, і прем’єр відреагували на таке рішення Служби вкрай негативно, звинувативши її чиновників у зриві запровадження електронного декларування, адже це створить нашій країні проблеми з отриманням безвізового режиму з ЄС та кредиту МВФ. Зрештою, було ухвалене рішення будь-що запустити систему, допрацьовуючи її вже на ходу. У понеділок перші п’ять чиновників уже заповнили електронні декларації. Тож формально обіцянка Гройсмана запустити е-декларування до кінця серпня є виконаною, хоча в разі подальших проблем із його сертифікацією «Слово і Діло» залишає за собою право змінити статус цього зобов’язання.

Прозорі закупівлі ліків

10 серпня новоспечена виконувач обов’язків міністра охорони здоров’я Уляна Супрун заявила, що за 5 днів на сайті МОЗу з’явиться перелік лікарських засобів, які були закуплені через міжнародні організації. Сказано – зроблено: 15 серпня Міністерство охорони здоров'я розмістило на своєму сайті дані щодо закупівель лікарських засобів через міжнародні організації за кошти Державного бюджету на 2015 рік.

Комунальний переполох у Запоріжжі

Провести аудит усіх комунальних підприємств Запоріжжя ще 25 листопада 2015 року обіцяв мер міста Володимир Буряк. 4 грудня того року аудиторська компанія Kreston GCG почала вивчати фінансові документи комунальних підприємств міста. В ході перевірки виявлені численні порушення, Про це 15 серпня 2016 року заявив сам Буряк. За його словами, аудит проведений, виявлені сумнівні напрямки і знайдені шляхи вирішення проблем, які існують на кожному підприємстві. Матеріали перевірок передані до прокуратури. Уже звільнені директори КП «Основаніє», концерну «Міські теплові мережі» та КП «Водоканал». По інших фігурантах рішення повинен винести суд.

Топ-3 обіцянок у процесі виконання

Президент знову погрожує воєнним станом

18 серпня Президент Петро Порошенко заявив про те, що, якщо ситуація на тимчасово окупованих територіях нашої країни продовжить загострюватися, він оголосить нову хвилю мобілізації та, імовірно, запровадить воєнний стан. На фоні загрозливих тенденцій на Сході та зважаючи на нові жертви серед військовослужбовців Збройних сил України, таке рішення, на превеликий жаль, не здається неймовірним...

Луценко пропонує більше не сваритись

Після чергового витка конфлікту між Генеральної прокуратурою й Національним антикорупційним бюро, працівники яких побились 12 серпня під будівлею одного з департаментів ГПУ, очільник відомства Юрій Луценко пообіцяв докласти зусиль, щоб запобігти подальшим сутичкам Генпрокуратури з іншими правоохоронними органами. Якщо взяти до уваги постійні взаємні звинувачення та ворожі заяви одне проти одного, поки що в це віриться слабко.

Лещенко пропонує звільнити Луценка

Тим часом громадськості вже порядком набридло спостерігати за гризнею правоохоронних органів, що мали би співпрацювати, а тому народний депутат від «БПП» Сергій Лещенко вже заявив, що до Нового Року збере серед народних депутатів необхідну кількість підписів за винесення на голосування питання про відставку Юрія Луценка з посади генерального прокурора. «Раз на рік єврооптимісти починають збирати підписи за відставку генерального прокурора, яку передають Соболєву. Соболєв ті підписи десь губить, за що Марічка Падалко виганяє його з дому...» – пожартував із цього приводу експерт із питань інформаційних війн і конкурентної розвідки Дмитро Золотухін.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: