В Україні запустили систему е-декларування без сертифікації

Читать на русском
До 15 жовтня 2016 року декларації про свої доходи мають подати в онлайн-вигляді близько 50 тисяч високопосадовців.

Сьогодні, 15 серпня, опівночі на сайті Національного агентства із запобігання корупції був відкритий доступ до системи електронного декларування доходів і майна держслужбовців.

Про це написала в своєму Facebook глава НАЗК Наталія Корчак, передає «Слово і Діло».

«Рівно о 00:00 ми вчасно запустили електронне декларування, система працює, тепер розробникам потрібно сконцентруватися на усуненні недоліків та отримати сертифікацію», - зазначила вона.

Так, протягом 60 днів близько 50 тисяч високопосадовців зобов'язані подати декларації, тоді як інші держслужбовці будуть заповнювати свої декларації з початку 2017 року.

Відзначимо, що 12 серпня 2016 року Держспецзв'язку відмовила в сертифікації комплексу збору та обробки електронних декларацій. 13 серпня глава НАЗК Наталія Корчак заявила, що без атестата відповідності Держспецзв'язку система не запрацює. Глава служби Леонід Євдоченко сказав, що на нову експертизу потрібно «близько двох місяців», але вони «готові прискоритися». В результаті НАЗК залишило в силі рішення про запуск системи опівночі 15 серпня, незважаючи на відсутність атестату захисту інформації, який є необхідним відповідно до законодавства.

Раніше правозахисники Transparency International заявляли, що рішення НАЗК про запуск системи без сертифікації Держспецзв'язку фактично є дозволом на приховування реальних доходів. Через відсутність атестата захисту даних декларації неможливо буде використовувати як доказ у суді й, відповідно, притягати їхніх власників до відповідальності за неправдиву інформацію.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що НАЗК одноголосно залишило в силі рішення запустити електронне декларування 15 серпня опівночі, незважаючи на загрозу хакерського злому.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: