В НБУ розповіли, які банки будуть наступними «на виліт»

Читать на русском
УБРР має чистий баланс, є капітал, нормальні активи, немає проблем з якістю. Але немає платоспроможного покупця.
Катерина Рожкова

«Український банк реконструкції та розвитку» та «Держзембанк» із великою ймовірністю будуть ліквідовані до кінця цього року.

Про це в інтерв'ю виданню «Фінансовий клуб» заявила виконувач обов'язків заступника голови НБУ Катерина Рожкова, повідомляє «Слово і Діло».

«Не потрібно чекати півроку. «УБРР», «Держзембанк» – це банки, що «сплять», не ведуть активну діяльність на ринку. Вони ледве перекривають адміністративні витрати. Навіщо чекати півроку (180 днів, які НБУ дає власнику банку на рішення про його докапіталізацію або продаж – Ред.)? Якщо немає зобов'язань, то все, що було вкладено в банк, і вся ліквідність залишаться державі. Тому півроку шукати потенційного інвестора немає необхідності», – сказала вона.

Щодо «УБРР», то Рожкова зазначила, що власник спробував його продати, але безрезультатно.

«У банку чистий баланс, є капітал, нормальні активи, там немає проблем з якістю. Але немає платоспроможного покупця», – зазначила заступник голови НБУ.

Чи зникнуть в Україні державні банки? Прогноз експертівЕксперт поділився міркуваннями щодо заяви словацького реформатора Івана Міклоша про те, що державні банки можуть бути приватизовані.

За її словами, потрібно розуміти не тільки, що робити на ринку з банком, але й як його потім докапіталізувати.

«Тому що сьогодні – 120 млн грн (мінімальні вимоги до статутного капіталу), завтра буде 200 млн грн, потім – ще більше», – пояснила вона.

Як розповіли в НБУ, регулятор виводить невеликі комерційні банки з ринку фінансових послуг унаслідок складної структури власності, що не дає можливості якісно контролювати зміну власників банку.

Нагадаємо, що уряд України готує нові правила відбору банків, які отримають монопольне право на виплату пенсій, допомоги від держави та заробітних плат держслужбовцям.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: