Чи зникнуть в Україні державні банки? Прогноз експертів

Читать на русском
Олександр Савченкоекономіст, фінансист

Чим скоріше ми почнемо приватизувати державні банки, тим краще.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економіст Олександр Савченко, аналізуючи заяву словацького реформатора Івана Міклоша про те, що державні банки можуть бути приватизовані.

«Спочатку потрібно продати 25-30%, а потім весь банк. Банки, як правило, перебувають під опікою держави. Держава витрачає на їхню підтримку та ліквідність десятки мільярдів гривень. Це навантаження на Держбюджет», – розповідає Савченко.

Як пояснив економіст, у всіх країнах немає держбанків. Державний банк має бути одного типу – це банк з розвитку, який фінансує та кредитує інфраструктурні та інші проекти. Такий банк Україна повинна мати, а інші – варто продавати.

Експерт із кредитних ризиків Асоціації ЕМА Євген Невмержицький вважає, що НБУ проводить політику, яка руйнує банківську систему.

Скільки банків ліквідував НБУ з початку 2016 року?Банківська система України вважається однією з найненадійніших у світі. Так, якщо банк визнаний проблемним, то у вкладника є термін на пред'явлення вимог, обмежений трьома роками.

«На сьогодні ми маємо декілька банків, які виконують держфункції та стратегічні питання. Якщо в цій ситуації говорити про продаж держбанків приватному сектору, в той час коли вся банківська система в критичному стані, це серйозний крок для колапсу всієї економіки», – переконаний він.

Крім того, на його думку, в приватного сектора немає грошей, щоб викупити банки.

«В такому разі «Ощадбанк», а це всі клієнти, більше 10 млн пенсіонерів, втрачають надійний банк, зобов'язання за яким виконує держава. В той час, коли у приватних банків немає коштів для капіталізації своїх банків, як і в бізнесу», – проаналізував Євген Невмержицький.

Як відомо, екс-міністр фінансів Наталія Яресько хотіла продати по 20% акцій «Ощадбанку» та «Укрексімбанку».

Додамо, що декілька місяців тому голова Національного Банку України Валерія Гонтарева пообіцяла банківському сектору, що умови роботи для всіх банків будуть рівними.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: