НБУ повідомив МВС про можливу злочинну змову в банку «Хрещатик»

Читать на русском
Проблеми в банку активізувалися після того, як в кінці березня-початку квітня юридичні особи здійснили операції з поточної діяльності, в тому числі переказ коштів на свої рахунки в інші банки на загальну суму 840 млн грн.

Національний банк України (НБУ) направив до правоохоронних органів лист з інформацією, яка може вказати на організовану злочинну діяльність в неплатоспроможному банку «Хрещатик».

Про це йдеться в повідомленні прес-служби регулятора, передає «Слово і Діло».

«З огляду на те, що зазначені вище відомості можуть свідчити про організовану злочинну діяльність, направляємо зазначену інформацію для розгляду і відповідного реагування. Про результати розгляду отриманої інформації просимо проінформувати Національний банк», – йдеться в листі.

Проблеми в банку активізувалися після того, як в кінці березня-початку квітня юридичні особи здійснили операції з поточної діяльності, в тому числі переказ коштів на свої рахунки в інші банки на загальну суму 840 млн грн.

Крім цього 4 квітня в банку «Хрещатик» у вихідні дні проводилися операції по дроблінню грошових коштів юридичними особами з наступним їх перерахуванням на поточні рахунки фізичних осіб на загальну суму 23 млн грн.

У той же день зафіксовано погашення кредитної заборгованості приватних підприємств, пов'язаних з акціонерами банку «Хрещатик», на суму понад 600 млн грн. Джерелами погашення цієї заборгованості також були перерахування коштів з рахунків юросіб і фізосіб, в тому числі надання поворотної фінансової допомоги.

«В результаті таких операцій банк вивільнив з-під застави ліквідне майно – цінні папери, іпотеку, цілісні майнові комплекси і земельні ділянки», – уточнили в НБУ.

НБУ пом'якшив валютні обмеження для українцівНаціональний банк України збільшив кількість операцій із зарахування іноземної валюти на поточні рахунки фізичних осіб у межах юрисдикції України.

У НБУ вважають, що вищевказані дії пов'язаних осіб і призвели до погіршення фінансового стану банку «Хрещатик», що ставить під загрозу виконання депозитних зобов'язань банку перед клієнтами, розмір яких перевищує 200 тис. грн.

Нагадаємо, що увечері 5 квітня НБУ оголосив про визнання неплатоспроможним банку «Хрещатик» і передачі його ФГВФО під тимчасову адміністрацію.

Банк «Хрещатик» заснований в 1993 році. За розміром загальних активів на 1 жовтня 2015 року – 10,09 млрд грн займав 18-е місце серед 123 українських банків. Найбільшими власниками банку в сруктурі власності являються: Андрій Іванов (37,44%), Микола Солдатенко (24,24%) і Київська міськдержадміністрація (25%). Іванов є молодшим партнером «Київської інвестиційної групи», Солдатенко – екс-співвласник «Запоріжсталі», міноритарний акціонер Індустріалбанку.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: