Найтяжчий період кризи вже позаду – Гонтарева

Читать на русском
Зросли золотовалютні резерви країни. Стабілізація на грошово-кредитному ринку дозволила послабити обмеження.

Банківський сектор фінансової системи України пік кризи вже пройшов, але ризики залишаються.

Про це розповіла на прес-конференції голова Національного банку України Валерія Гонтарева, повідомляє «Слово і Діло».

«Так, поступово відновлюється макроекономічна стабільність. Інфляція цього року досягла однозначних показників: за підсумками п'яти місяців цього року – 5,2%, або 7,5% у річному вимірі. Минулого року цей показник перевищував 60%», – говорить голова НБУ.

Також зросли й золотовалютні резерви країни, досягши за підсумками п'яти місяців поточного року ЗВР $13,5 млрд. Загалом із початку минулого року ЗВР зросли на на 80%.

Стабілізація на грошово-кредитному ринку дозволила послабити обмеження. НБУ одночасно підвищив рівень видачі за валютними депозитами з 50 тис. до 100 тис. грн на день із 9 червня. Також підвищили ліміт продажу готівкової валюти фізичним особам з 6 тис. до 12 тис. грн в еквіваленті на добу.

Скорочення фінансування від МВФ не є критичним для України – Dragon CapitalМожливе скорочення обсягу третього траншу не є критичним для України, оскільки сприятливі зовнішні чинники дозволяють НБУ накопичувати золотовалютні резерви шляхом купівлі надлишку іноземної валюти на ринку.

«Такі рішення підвищують довіру до банківської системи та відновлюють накопичення заощаджень на депозитах», – вважає Гонтарева.

Із II кварталу минулого року ріст депозитів склав 31%, валютні депозити зросли на 3,5% із грудня минулого року.

За словами голови НБУ, центральний банк у подальшому продовжить пом'якшення, якщо цьому сприятиме ситуація на грошово-кредитному ринку.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: