Кабмін скоротить кількість банків для виплат бюджетникам

Читать на русском
Не зможуть брати участь у конкурсі банки, які протягом останніх трьох місяців не виконували нормативи регулятора.

Уряд України готує нові правила відбору банків, які отримають монопольне право на виплату пенсій, допомоги від держави та заробітних плат держслужбовцям.

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на Financial club.

Як очікується, нові умови замінять вимоги жорсткого постанови №37 НБУ, яке було ухвалено на початку цього року. Оновлений документ буде масштабнішим. Згідно з проектом документа, уповноважені банки повинні будуть відповідати восьми критеріям – на один менше, ніж раніше. Повністю ідентичними є п'ять вимог.

Так, частка активів банку-кандидата на виплати залишиться незмінною – не менше 1% активів банківської системи. Крім цього, залишаються колишніми вимоги й щодо роботи на ринку не менше трьох років і недопущення до роботи з розподілу бюджетних виплат тих банків, чиї власники або пов'язані особи перебувають під санкціями.

Не будуть допущені до таких виплат банки, які не є учасниками Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, крім «Ощадбанку», або мають борги перед ФГВФО за сплатою зборів, штрафів, пені, або ж мають заборгованість зі сплати податків і зборів до Держбюджету.

Водночас не зможуть брати участь у конкурсі банки, які протягом останніх трьох місяців не виконували нормативи регулятора.

Втім, з'явився виняток із правила за розміром активів. Воно не поширюється на банки, чиї контрольні пакети перебеувають у власності міжнародних фінансових і банківських установ, що мають інвестиційний рейтинг від міжнародно-визнаних рейтингових агентств.

З'явилася нова вимога: співвідношення кредитів, виданих Нацбанком, до статутного капіталу банку не має перевищувати 50%. Водночас зникла норма про викуп ОВДП у розмірі не менше 20% регулятивного капіталу банку.

Нагадаємо, що на початку року попереднє рішення Кабміну змусило низку комерційних банків оскаржити постанову №37 у суді. Позови подали Незалежна асоціація банків України, «ПриватБанк» та «УкрСиббанк».

Як повідомлялося раніше, віце-прем'єр-міністр України Павло Розенко заявив, що 90 тисячам переселенців відновили соцвиплати.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: