Експерт розповів, що стане страховкою від банківського колапсу

Читать на русском
Андрій Новакекономіст

Рішення Верховної Ради про реструктуризацію боргових зобов'язань перед комерційними банками є дуже правильним.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів голова Комітету економістів України Андрій Новак, аналізуючи інформацію про те, що Верховна Рада дозволила бізнесу реструктуризувати борги перед банками.

«Вихід із банківського колапсу в будь-якому разі може бути, лише якщо розділити навантаження між позичальником та кредитором, особливо в нинішній соціально-економічній та військово-політичній ситуації в Україні», – розмірковує Новак.

За його словами, краще банкам отримати реструктуризацію та часткове й повільніше погашення боргів, ніж не отримати нічого.

Скільки банків ліквідував НБУ з початку 2016 року?Банківська система України вважається однією з найненадійніших у світі. Так, якщо банк визнаний проблемним, то у вкладника є термін на пред'явлення вимог, обмежений трьома роками.

«Для суб'єктів господарювання це також вихід із ситуації. Далі все залежатиме від стану української економіки. Якщо буде поступове зростання, то й проблеми з банками будуть вирішуватися», – вважає економіст.

Експерт також зауважив, що це не означає повного припинення виплат. Це просто подовження боргових виплат, інший графік, суми, можливі банківські канікули.

«Формула реструктуризації може бути різною, але головне, що зараз є підстави для допомоги суб'єктам господарювання», – резюмував Андрій Новак.

Додамо, що експерти оцінюють загальну суму заборгованості компаній, які потраплять під дію запропонованого в законопроекті механізму, приблизно в 200 мільярдів гривень.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: