НБУ вперше дозволив двом банкам самоліквідуватися

Читать на русском
При самоліквідації погашаються всі зобов'язання перед клієнтами, немає навантаження на Фонд гарантування вкладів фізичних осіб.

Національний банк України вперше в історії прийняв рішення про надання згоди на ліквідацію двох банків – ПАТ «Фінанс Банк» і ПАТ «Інвестиційно-трастовий банк».

Таке рішення НБУ видав на підставі ініціативи акціонерів банків у зв'язку з переорієнтацією на інші види профільної діяльності, повідомляє «Слово і Діло».

«Це цивілізований і відповідальний спосіб залишення банком ринку. Банківський бізнес – специфічний, ризиковий і все більш контрольований. У таких умовах власник банку може вирішити сконцентруватися на своєму ключовому бізнесі й залишити банківський», – говорить заступник голови Нацбанку Катерина Рожкова.

За її словами, держава за такої процедури не зазнає витрат.

«При самоліквідації погашаються всі зобов'язання перед клієнтами, немає навантаження на Фонд гарантування вкладів фізичних осіб. Відповідно, й не псується репутація власників банку», – пояснила заступник голови НБУ.

Скільки банків ліквідував НБУ з початку 2016 року?Банківська система України вважається однією з найненадійніших у світі. Так, якщо банк визнаний проблемним, то у вкладника є термін на пред'явлення вимог, обмежений трьома роками.

В Нацбанку наголосили, що вели роботу з приведення структури власності ПАТ «Фінанс Банк» і ПАТ «Інвестиційно-трастовий банк» до вимог прозорості, однак контролер банків не виявив бажання займатися банківською діяльністю та вибрав шлях самоліквідації фінустанов.

Як повідомляється, загальний обсяг зобов'язань ПАТ «Фінанс Банк» і ПАТ «Інвестиційно-трастовий банк» перед юридичними та фізичними особами становить менше 11 млн грн. Наявні ліквідні кошти банків дозволять їм розрахуватися за зобов'язаннями без зовнішніх запозичень.

Як повідомлялося раніше, НБУ прийняв рішення віднести ПАТ «Фідобанк» до категорії неплатоспроможних.

Вже 25 травня правління НБУ віднесло публічне акціонерне товариство «Смартбанк» до категорії неплатоспроможних у зв'язку з непрозорою структурою власності.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: