НБУ заборонить банкірам фінансувати бізнес за рахунок депозитів населення

Читать на русском
Фінансування бізнесу акціонерів банків за рахунок депозитів населення скоро відійде у минуле, каже голова Нацбанку.
Валерія Гонтарева

Голова Національного банку України Валерія Гонтарева вважає, що акціонери комерційних банків повинні припинити практику фінансування власного бізнесу за рахунок коштів вкладників депозитів.

Про це вона повідомила 9 червня під час прес-конференції, присвяченої фінансовій стабільності банківського сектору, пише «Слово і Діло».

«Ми так само відстежуємо виконання банками програми зі зменшення кредитування пов’язаних осіб. Як ми вже неодноразово наголошували, фінансування бізнесів акціонерів банків за рахунок депозитів населення є неприпустимим. За кілька років проблема пов’язаного кредитування залишиться в минулому», – наголосила Гонтарева.

Гонтарева розповіла, що з першої двадцятки найбільших банків країни два нещодавно вийшли з ринку.

«З 16 банків першої двадцятки, які потребували додаткового капіталу, п’ять виконали трирічну програму достроково. Проте два банки було виведено з ринку через небажання чи відсутність можливості акціонерів виконати подані плани», – констатувала голова Нацбанку.

Гонтарева також зазначила, що для перезавантаження фінансової системи необхідне ухвалення Верховною Радою низки законів: про добровільну фінансову реструктуризацію, про валютну іпотеку, а також закони, які посилюють права кредиторів.

Нагадаємо, сьогодні Фонд гарантування вкладів фізичних осіб почав повернення депозитів вкладників банку «Хрещатик».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: