Магера: скандал із «комірною книгою» «регіоналів» – не останній для ЦВК

Читать на русском
Заступник голови Центральної виборчої комісії розкритикував якість ухваленого Верховною Радою виборчого законодавства.
Андрій Магера

Заступник голови Центральної виборчої комісії вважає, що потрібно продовжити членам ЦВК термін роботи в комісії з 7 до 10 років або надати їм гарантії перепризначення в разі хорошої роботи.

Про це він розповів у інтерв'ю «Апострофу», повідомляє «Слово і Діло».

Коментуючи інформацію про призначення нового складу ЦВК, Магера не став заперечувати, що порушення цього питання саме зараз могло бути спровоковане появою так званої «чорної бухгалтерії» «Партії регіонів».

«За два останні роки, коли у членів ЦВК сплив семирічний термін від моменту призначення, влада мала більш ніж достатньо часу для того, щоб звільнити та призначити 12 членів ЦВК. За останні два роки не завжди проходили вибори, і якби було бажання, то ЦВК можна було б змінити. Чому не було зроблено? У мене немає відповіді на це питання», - зазначив він.

Кого Порошенко ввів до нового складу ЦВК: оцінка експертівДиректор Центру політичних студій та аналітики поділився міркуваннями щодо призначення нового складу ЦВК.

При цьому Магера підкреслив, що члени ЦВК мають чітко розуміти, які перспективи їх чекають після завершення терміну роботи у виборчій комісії. На думку чиновника, порядні працівники повинні мати стимул у вигляді перспективи перепризначення на новий термін. В іншому разі Магера пропонує хоча б продовжити термін призначення з 7 до 10 років.

«Яку б правильну позицію не займав член ЦВК, це ще не гарантія того, що його запропонують до нового складу комісії. Це поганий приклад для наступного складу Центрвиборчкому... Тоді виникає питання, що вони робитимуть: дотримуватимуться вимог закону чи думатимуть про те, що через сім років про мене взагалі ніхто не згадає, й мені все одно треба буде якось жити і якось влаштовуватися в житті?.. І чи не вийде така ситуація, що тема «комірних книг» буде не останньою? Якщо ми хочемо говорити про незалежних членів ЦВК, то вони повинні мати якісь певні гарантії того, що вони знатимуть, що залишаться членами ЦВК, або це має бути призначення не на 7, а на 10 років», – пояснив свою точку зору заступник глави Центрвиборчкому.

Нагадаємо, 3 червня Президент України Петро Порошенко направив на розгляд Верховної Ради кандидатури 11 членів Центральної виборчої комісії. Прізвище останнього, дванадцятого, кандидата поки невідоме.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: