Кого Порошенко ввів до нового складу ЦВК: оцінка експертів

Читать на русском
Віктор Таранполітичний експерт

Реформування центральної виборчої комісії мало відбутися ще два роки тому, але добре, що ці зміни все ж таки розпочалися.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Центру політичних студій та аналітики Віктор Таран, аналізуючи інформацію про те, що у ВР зареєстрували президентську постанову про призначення нового складу ЦВК.

За його словами, уже зараз є певні сумніви щодо запропонованого складу через те, що до складу комісії введена така кандидатура, як Роман Греба.

«Він пов'язаний із «Народним фронтом» та скандальними ситуаціями, зокрема з фальсифікуванням результатів виборів у питанні конкурсної комісії з обрання членів НАЗК. Це людина, яка вже підозрюється у фальсифікаціях на найвищому рівні», – розповів Таран.

Як зауважив експерт, складається ситуація, що ми апріорі заводимо до складу людину, яка може виконувати політичну волю та потенційно фальсифікувати результати виборів.

З іншого боку, позитив у тому, що склад набирається з нуля і є нові люди, тобто шанс перезапустити систему існує.

Зокрема, наприклад, залучено Євгена Радченко, який є фахівцем серед громадських експертів у питаннях виборчого законодавства.

Водночас, як наголосив експерт, дивує той факт, що подано 11, а не 12 кандидатів.

Колишній член Венеціанської комісії Марина Ставнійчук зазначила, що за спільною роботою щодо організаціі виборів, підготовки виборчого законодавства підтримує Євгена Радченка, Аллу Басалаєву, Ольгу Желтову.

Також, за її словами, мають досвід роботи із забезпеченням виборчих кампаній адвокати Олег Конопольський і Світлана Кустова.

Однак, головна інтрига, на її думку, ще попереду.

«Серед запропонованих кандидатур бачу членів, якісного секретаря Комісії, навіть заступників голови, але не бачу кандидатури самого голови Комісії. Президент не подав поки цю кандидатуру. Це буде зроблено в останній момент. «Джокер» поки що в рукаві Президента», – написала вона на своїй сторінці в Facebook.

Як відомо, 17 липня пройдуть довибори до Верховної Ради в семи округах.

Додамо, що термін повноважень чинного складу Центральної виборчої комісії сплив понад два роки тому.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: