Експерт пояснив, в чому основна проблема введення поліцейської місії на Донбас

Читать на русском
Григорій Перепелицявійськовий експерт, конфліктолог - міжнародник

Вже є в історії приклади Боснії і Герцеговини та Косово, де був перехідний період.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Інституту зовнішньої політики, конфліктолог-міжнародник Григорій Перепелиця, аналізуючи ситуацію на Донбасі та можливість введення спеціальної місії ОБСЄ.

«Якщо таких операцій немає, то вводиться воєнна поліція, але за мандатом ООН. Тому що ОБСЄ не може надавати жодного мандата», – зазначив Перепелиця.

Як наголосив експерт, наразі вкрай неправильним є розповсюдження українською владою «казок» про поліцейську операцію на Донбасі.

«ОБСЄ не може її проводити. Це виключне право ООН. ОБСЄ може проводити лише спостережні місії та моніторинг, що вони й роблять зараз на Донбасі з ризиком для себе, оскільки проводяться бойові дії. Це їхня межа повноважень та функцій», – підкреслив конфліктолог-міжнародник.

Позиція Німеччини не буде вирішальною для введення поліцейської місії на Донбас – експертЕксперт проаналізував інформацію про те, що в МЗС Німеччини не підтримали ідею поліцейської місії ОБСЄ на Донбасі, хоча напередодні Президент назвав її введення умовою проведення виборів на окупованих територіях.

«Проблема в тому, що наша влада розглядає місію як військовий підрозділ. Їх потрібно озброїти технікою й нехай відвоюють вибори на Донбасі. Це абсурд», – констатував експерт.

«Це суперечить статутним документам ОБСЄ. В них немає жодного мандата на це. А якщо немає мандата, то їхні дії є неправомірними. В такому разі ті ж російські війська, бойовики будуть хапати та ув'язнювати їх, як уже було в Слов'янську. Хто в такому разі відповідатиме за них? Президент?», – пояснює спеціаліст.

На його переконання, те, що зараз декларується, – абсурд, який не вкладається в міжнародні норми.

Як відомо, раніше в МЗС Німеччини заявили, що жодних переговорів з українським керівництвом з приводу введення поліцейської місії не було, та назвали низку причин, через які вони виступають проти такої ідеї.

Нагадаємо, напередодні Президент України Петро Порошенко назвав наявність поліцейської місії однією з основних умов для проведення виборів на Донбасі.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: