Криза змушує Порошенка консолідувати вірних йому людей

Читать на русском
Ставка на Гройсмана – один з останніх козирів Президента. Гройсман вважається людиною енергійною та абсолютно відданою Порошенку.
Володимир Гройсман, Арсеній Яценюк та Петро Порошенко

Довготривала політична криза в Україні змушує Президента Петра Порошенка робити ставку на політиків, які проявляють найбільшу відданість Главі держави. Одним із них є нинішній спікер Верховної Ради Володимир Гройсман.

«Це спроба взяти під контроль критичну ситуацію, яка склалася в країні за його безпосередньої (Президента Порошенка – Ред.) участі», – пише Катрін Кальвайт, автор найбільшої щоденної газети ФРН Süddeutsche Zeitung, повідомляє «Слово і Діло».

Політична ситуація в Україні є вкрай нестабільною. Все може згорнутися в один момент. «Ситуація в країні більш ніж критична: референдум у Нідерландах поставив під сумнів майбутнє Угоди про асоціацію з ЄС. На сході України з великою інтенсивністю поновилися військові дії, Мінські угоди практично заморожені», – пише Кальвайт.

Кабмін «по-новому»: Гройсман буде маріонеткою в новому уряді – експертПолітолог поділився міркуваннями щодо процесу формування нового складу Кабінету міністрів України.

Нинішня влада також повністю дискредитована в очах громадськості на предмет готовності проводити реформи, які Україні потрібні, як повітря. «Економіка загрузла в кризі, інфляція перекриває слабкі показники зростання. МВФ не поспішає з черговим кредитним траншем», – підкреслила серйозність ситупції в Україні журналістка.

Крім загального негативного тла в країні, Прошенку доводиться також захищати й свої власні інтереси. В тому числі й у Верховній Раді. Яскравим прикладом тут виступає галас навколо викриття «панамського досьє». Йдеться про офшорну компанію, яку Порошенко створив в 2014 році та не вказав у податковій декларації. Ця новина сильно підірвала довіру українців до Президента.

Саме тому ставка на Гройсмана є одним із останніх козирів Президента. Важливість цього кроку підкреслюють слова Порошенка, який пригрозив «розпустити парламент, якщо депутатам не вдасться зблизити свої позиції».

Від Кабміну Гройсмана ніхто не чекає дива, що грає йому на користь – експертПолітолог проаналізував, як працюватиме Кабмін Гройсмана та чого варто очікувати від спікера ВР у ролі прем'єр-міністра.

Газета пише, що Володимир Гройсман – один із вірних соратників Президента України. На постаді спікера парламенту він координував безліч питань, що входять у сферу інтересів Порошенка як Глави держави, так і одного з найбільших власників в Україні. Гройсман вважається людиною енергійною та абсолютно відданою Порошенку.

Незважаючи на слабку довіру українців до Президента, його політичні партнери, керівництво ЄС і США продовжують вважати його фігуру невід'ємною частиною стабільності в Україні. Для того, щоб не скотитися в неконтрольований хаос, Президенту потрібно хоча б частково відновити свої політичні та репутаційні позиції. За допомогою Гройсмана він планує сформувати уряд і уникнути нових парламентських, а потім і президентських виборів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: