Нафта подешевшала до чотиритижневого мінімуму

Читать на русском
Проти зростання цін на нафту відіграє потенційне збільшення пропозиції нафти на ринку. Цьому може сприяти повернення Ірану та Лівії на ринок.
Міністр нафти Ірану Біжан Зангане

Березневе зростання нафтових котирувань припинилося, після чого ресурс стрімко дешевшає. Станом на 16:30 барель нафти марки Brent коштував $37,78, нафта WTI торгувалася по $35,72 за барель, суміш Urals, основний експортний бренд з РФ, за тиждень подешевшала на 11% – до $ 33,97 за барель.

Таким чином, червневі ф'ючерси на суміш Brent впритул наблизилися до мінімумів початку березня цього року, повідомляє «Слово і Діло», посилаючись на дані потокового графіку глобального фінансового порталу Investing.com.

Ціни на нафту впали разом із надіями на угоду найбільших видобувних країн щодо заморожування обсягів видобутку нафти на рівні січня поточного року, відзначають аналітики BNP Paribas. Учасники ринку скептично ставляться до майбутньої зустрічі представників основних країн-видобувавачів нафти в столиці Катару, яка намічена на 17 квітня.

Заява другого наслідного принца Саудівської Аравії Мохаммеда бін Салмана про те, що його країна припинить нарощувати видобуток ресурсу лише разом із Іраном, стало «останнім цвяхом» у домовину нафтового ралі, йдеться в огляді французького банку. Відзначимо, що Іран вже відмовився від угоди на загальних умовах, плануючи наростити видобуток до 4 млн барелів на день.

«Проти зростання цін на нафту відіграє потенційне збільшення її пропозиції на ринку. Цьому може сприяти повернення Ірану та Лівії на ринок», – пише Денис Асаінов, аналітик УК «Альфа-Капітал».

Найбільший нафтотрейдер прогнозує десятиліття низьких цінЦіни на нафту збережуть низький рівень протягом десяти років. Головною причиною є падіння попиту з боку КНР – одного з основних споживачів палива.

За його словами, американські компанії вже адаптувалися до низьких цін на нафту, скоротивши витрати до мінімуму. Більше того, американські розробники горючих сланців зберегли можливість швидко наростити видобуток за рахунок освоєння пробурених, але не розроблених свердловин. Ринок також чекає сьогоднішнього виходу даних Американського інституту нафти про запаси сировини в сховищах США. Аналітики очікують побачити восьмий тиждень зростання поспіль.

Нагадаємо, що агентство Bloomberg повідомило про різке зростання експорту нафти з Лівії за останні три місяці.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: