Іран розсмішили заклики ОПЕК і РФ заморозити видобуток нафти

Читать на русском
Заява іранської сторони призвела до падіння цін на нафту. О 19:33 за Києвом квітневі ф'ючерси на Brent торгувалися біля позначки $ 33,34 / бар. Це на 3,89% нижче, ніж на відкритті торгів.
Біджан Зангане

Іранське керівництво назвало «сміховинною» пропозицію Росії та країн ОПЕК заморозити рівень видобутку нафти, на що котировки суміші Brent втратили близько 4%.

Пропозиція Росії та кількох країн ОПЕК про замороження рівня видобутку нафти на січневому рівні є сміховинною, заявив міністр нафти Ірану Биджан Зангане, передає «Слово і Діло» з посиланням на Bloomberg.

«Це просто смішно, вони пропонують заморозити видобуток нафти й закликають до цього з видобутком на рівні 10 млн барелів на день, тоді як Іран видобуває 1 млн барелів на день», – сказав міністр.

За його словами, якщо Іран скоротить рівень видобутку, «його значно обійдуть сусідні держави» (за видобутком – Ред.).

Як зазначає Bloomberg, заява Зангане спровокувала падіння цін на нафту. О 19:33 за Києвом квітневі ф'ючерси на Brent торгувалися біля позначки $33,34/бар. Це на 3,89% нижче, ніж на відкритті торгів. На мінімумі вартість Brent падала до $33,1, тобто більш ніж на 4%. Своєю чергою, ціна американського сорту нафти WTI до 19:35 мск знизилася на 4,7%, до $31,82/бар.

Іран відмовився заморожувати видобуток нафтиПросити Іран брати участь у заморожуванні видобутку нафти некоректно, тому що під час санкцій він і так втратив свою частку на ринку.

Нагадаємо, що у вівторок, 16 лютого, Росія, Саудівська Аравія, Катар і Венесуела домовилися заморозити видобуток нафти на рівні показників січня з надією, що такий захід допоможе стримати зростання надлишку нафти на ринку та підняти її вартість. Пізніше про готовність приєднатися до цього заходу заявила Нігерія.

Представники ОПЕК провели переговори з Іраном та Іраком, щоб переконати їх приєднатися до угоди. Спочатку Биджан Зангане заявив, що його країна підтримує ініціативу щодо заморожування видобутку як перший крок до збалансованого ринку та відновлення цін. Але пізніше Тегеран відмовився підтримати ініціативу з двох причин: іранська влада визнала заходи недостатніми й висловила бажання повернутися до досанкційного рівня видобутку.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: