Візит Порошенка до США: з якими вимогами повернеться Президент?

Читать на русском
Василь Моканполітолог

Візит Президента України до США не можна назвати ані провальним, ані переможним.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політичний експерт Василь Мокан, аналізуючи візит Президента України Петра Порошенко до Вашингтона.

«З української сторони було запевнення Заходу, що вже вирішується політична криза, звільнили генпрокурора, чого й вимагали США, та триває боротьба з корупцією. З боку американської сторони – відновлення фінансової допомоги не лише МВФ, але й безпосередньо Штатів, які готові надати $1 млрд кредитних гарантій, що позитивно вплине на інвестиційну привабливість та економічну стабілізацію», – розмірковує Мокан.

Разом з тим, як підкреслив експерт, не можна говорити про те, що після візиту Порошенко США чекатимуть нас із нетерпінням.

«Наші стосунки із західними партнерами дещо охололи через події останніх місяців. США не бачать прогресу в боротьбі з корупцією, а наш процес внутрішніх суперечностней уже починає дратувати Захід», – пояснив він.

Порошенко закликав Захід продовжити санкції проти РосіїПетро Порошенко нагадав американцям і європейцям про список Савченко та запросив їх приєднатися до цієї ініціативи.

На його думку, окрім кредитних гарантій на мільярд, Порошенко привезе від США, зокрема від Байдена, список рекомендацій щодо ГПУ та кандидатур на посаду генпрокурора, а також їхнє бачення нового складу уряду.

«Варто розуміти, що після візиту нашого Президента в Америку політика підтримки України продовжиться, але не у військовому напрямку. Малоймовірно, що Обама до кінця свого терміну ухвалить рішення піти на підтримку оборонного характеру й зважиться на загострення стосунків із РФ. Обама завершить свою каденцію мирним та дипломатичним шляхом», – переконаний він.

За словами політолога, єдине, чим може бути корисний Обама зараз, це переконати ЄС та країни Заходу влітку продовжити санкції проти РФ, тому що конфлікт триватиме ще не один рік.

«Прямого втручання Обами в цей конфлікт не буде», – проаналізував ситуацію Василь Мокан.

Додамо, що Петро Порошенко закликав Барака Обаму увінчати свій президентський термін миром на Донбасі та вважає, що американський президент може зіграти вирішальну роль у врегулюванні конфлікту.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: