У «Нафтогазі» пояснили, чому Україна поки не може збільшити видобуток газу

Читать на русском
При ціні 50-80 дол. можна говорити про розробку нових родовищ та ефективну інтенсифікацію старих, при 180-280 дол. – про видобуток газу зі щільних порід.
Голова правління НАК «Нафтогаз Украины» Андрій Коболєв

Для того, щоб державні підприємства України почали нарощувати внутрішній видобуток природного газу, ціна на ресурс повинна бути не менш ніж $50/тис. куб. м.

Про це в інтерв'ю журналу «Фокус» сказав голова правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв, повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на «УНН».

«При ціні 50-80 дол. Мможна говорити про розробку нових родовищ та ефективну інтенсифікацію старих, при 180-280 дол. – про видобуток газу зі щільних порід», – сказав Коболєв.

Він підкреслив, що при нинішній ціні $25-$30/тис. куб. м, за якою продає газ «Укргазвидобування», можливий лише традиційний видобуток газу з наявних свердловин. «Старі свердловини постійно виснажуються, тому обсяги неминуче падають», – пояснив він.

Глава «Нафтогазу» зазначив, що у видобувної компанії є не лише поточні витрати, а й витрати на розвідку та буріння нових свердловин, а також необхідність у капітальних інвестиціях.

«Потрібно розуміти, що можливі обсяги видобутку безпосередньо пов'язані з ціною на газ, оскільки собівартість видобутку залежить від конкретного типу свердловини», – підкреслив Коболєв.

«Нафтогаз» хоче знизити ренту з видобутку нафтиПри цінах на нафту в районі 30 доларів за барель її видобуток в Україні може стати збитковим.

Відзначимо, що в Україні спостерігається падіння внутрішнього видобутку природного газу, оскільки державні видобувні компанії зобов'язалася продавати газ за заниженою ціною.

Раніше повідомлялося, що нова команда з тендерних закупівель в «Укргазвидобуванні» досягла економії 680 млн грн з липня 2015 року.

Для того, щоб упорядкувати газове господарство, «Укргазвидобування» спільно зі спеціалізованим альянсом (30 великих нафтогазових міжнародних і національних компаній) розробляє технічний аудит газових родовищ і свердловин України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: