Експерт: Президент змінив позицію у питанні відставки Яценюка

Читать на русском
Дмитро Купираполітолог

Кожен день цього уряду при владі, а Яценюка на посаді лише шкодить в усіх напрямках – економічному, політичному, реформаторському.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Дмитро Купира, аналізуючи ситуацію з відставкою прем'єр-міністра Арсенія Яценюка, який продовжує висувати свої умови, в той час як за рішенням Президента 29 березня Верховна Рада має затвердити новий склад уряду.

«Яценюку не вдасться тягнути з відставкою ще півроку, як би він не намагався. Порошенко до останнього намагався не втручатися та публічно не включатися у вирішення ситуації, тому що це мав би зробити парламент, але зараз напруження з іноземними донорами змінило позицію Президента, яка стала більш сильною», – констатував політолог.

На його думку, є декілька сценаріїв розвитку подій

Після відставки Яценюк ще надовго може залишитися в статусі в. о. – експертПоліттехнолог прокоментував заяву про те, що Арсеній Яценюк збирає позачергове засідання уряду.

«Створення широкої коаліції з включенням інших партій, окрім «РПЛ», «Батьківшини», «НФ» та «БПП». Інший варіант – будуть домовленості з «НФ» та надання гарантії їхнього політичного майбутнього», – розповів політолог.

Як відзначив експерт, ще одним сценарієм, як не дивно, може бути повторне голосування за відставку уряду, оскільки якщо буде політичне рішення, то юридичні обґрунтування знайти також зможуть.

«Насправді, є стаття в Конституції про те, що парламент має право розглядати будь-які питання щодо Кабміну, в тому числі й відставку. На неї цілком можуть посилатися та використати для повторного голосування», – пояснив він.

«Ще один варіант – до 29 березня Яценюк може бути просто звільнений у результаті консультацій», – підсумував експерт.

Як повідомлялося раніше, «НФ» претендує на збереження за собою МВС, Мін'юсту та отримання крісла спікера Ради для Андрія Парубія.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: