Росія планує викачувати український газ із шельфу Чорного моря

Читать на русском
Відповідно до цільової програми розвитку Криму та Севастополя до 2020 року, на інтеграцію енергосистем Криму планувалося зарезервувати 70,5 млрд руб.

Російська Федерація розраховує отримати до 2017 року доступ до покладів природного газу шельфу Чорного моря біля берегів анексованого Кримського півострова.

Про це пише російська служба Deutsche Welle, повідомляє «Слово і Діло».

Таке завдання стоїть в числі цілей будівництва магістрального газопроводу «Краснодарський край-Крим», роботи зі зведення якого розпочато цього року компаніями російського мільярдера Аркадія Ротенберга.

«Експерти не виключають, що труба потрібна не лише для забезпечення регіону російським газом, а й навпаки. Адже видобуток палива з шельфових родовищ біля берегів Криму, привласнених Росією разом із півостровом, має непогані перспективи», – йдеться в статті.

У статті наголошується, що принципи інтеграції кримської газотранспортної системи були сформульовані відразу після анексії автономної республіки в серпні 2014 року. Відповідно до цільової програми «Розвиток Криму та Севастополя до 2020 року», на інтеграцію енергосистем Криму планувалося зарезервувати 70,5 млрд руб., з яких 49 млрд – на електроенергетику. Залишок у розмірі 21,5 млрд буде інвестований у ГТС.

Проект будівництва газопроводу «Краснодарський край-Крим» передбачає три черги.

Першою побудують ділянку з Таманського півострова до міста Керч (дві нитки дном Керченської протоки, по 16 км кожний). Другий етап передбачає будівництво труби з Керчі до Сімферополя. В рамках третього, заключного, етапу буде побудована ділянка газопроводу від Сімферополя до Севастополя. Загальна протяжність траси складе близько 400 км. Пропускна здатність – 2,2 млрд куб. м з потенційним збільшенням потужності вдвічі.

Енергоміст Путіна не врятує півострів – експертСпеціаліст поділився міркуваннями щодо запуску енергомоста в Крим та подачі газу з чорноморського узбережжя Кавказу РФ.

Нагадаємо, що здійснювати проект будівництва будуть «Стройгазмонтаж» Аркадія Ротенберга, що перебуває під санкціями, й колишня «дочка» НАК «Нафтгогаз України» – «Чорноморнафтогаз», яка також опинилася під дією санкцій після переходу під російську юрисдикцію.

Як повідомлялося раніше, зведення газопроводу «Краснодарський край-Крим» призведе до накладання додаткових санкцій на компанії, які постачатимуть матеріали та братимуть участь у його будівництві.

Нагадаємо, що «Нафтогаз України» подав до суду на Росію й вимагає відшкодування збитку від втрати активів у Криму, включаючи Чорноморський шельф, і повернення контролю над ними.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: