Енергоміст Путіна не врятує півострів – експерт

Читать на русском
Генадій Рябцевдиректор енергетичних проектів НТЦ «Психея»

Крим був та є залежним від материкової України, й жоден енергоміст чи поставки морем не зможуть забезпечити півострів.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів заступник директора НТЦ «Психея» Геннадій Рябцев, аналізуючи запуск енергомоста в Крим і подачу газу з чорноморського узбережжя Кавказу РФ.

«Глава Криму днями визнав, що Крим буде без світла до кінця року, й візити Путіна на відкриття будь-яких об'єктів – не більш ніж прагнення показати, що РФ щось робить для зміни ситуації, що склалася в Криму. Безумовно, найближчими днями для всіх стане очевидним, що жодні повітряні лінії на 220 кВт не зможуть забезпечити всю територію Криму електроенергією», – розповідає Рябцев.

Як підкреслив експерт, Крим залишається залежним від поставок енергоносіїв, води та інших необхідних для забезпечення нормальної життєдіяльності ресурсів із материкової України.

«Змінити цю ситуацію не здатні ані енергетичний міст, ані поставки морем», – констатував він.

Цим фактом, за його словами, пояснюється бажання РФ, використовуючи підлеглі збройні формування, пробити суходільний коридор для постачання Криму по суші.

Повноцінна ізоляція Криму неможлива – експертСпеціаліст поділився міркуваннями щодо інформації про те, що в Криму вже готуються до морської блокади.

«Найгірше в цій ситуації кримчанам. При цьому найбільші проблеми, скоріш за все, виникнуть у жителів степових районів Криму й ця ситуація буде ускладнюватися залежно від погіршення погодних умов», – припустив спеціаліст.

Але тут, як підкреслив він, потрібно констатувати давню істину, до якої можна ставитися по-різному: про населення окупованих територій повинен піклуватися окупант і всі претензії жителі цих територій мають висувати керівництву РФ.

«Україні перш за все необхідно визначитися, ким є для неї жителі Криму та непідконтрольних районів Донбасу. Якщо вони є нашими громадянами, то, крім прав, вони мають виконувати й покладені на них обов'язки. Якщо вони є жителями РФ, «ДНР» і «ЛНР», які перебувають у стані збройного конфлікту з офіційним Києвом, вони не повинні розраховувати на підтримку з боку України. У цьому й проблема», – проаналізував ситуацію експерт.

Відзначимо, що окупований Крим залишається без електрики вже десять днів.

21 листопада кримські татари та активісти блокували пошкоджені ЛЕП на адміністративному кордоні з півостровом і обіцяють тримати блокаду, поки РФ не звільнить політв'язнів і не припинить переслідування кримськотатарського народу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: