Європейські ЗМІ недостатньо висвітлюють український конфлікт

Читать на русском
Загрозу становлять економічні труднощі, які відчувають редакції у всіх країнах Європи. Це веде до ангажованості публікацій або банальної нестачі ресурсу на отримання інформації.

Криза в Україні розколола Європу, однак національні газети країн-учасників Євросоюзу вважають за краще концентрувати увагу на внутрішніх проблемах, слідуючи курсом національної політики.

Про це пише велика щоденна газета Швейцарії Neuen Zürcher Zeitung на підставі дослідження Європейської обсерваторії журналістики (EJO) яка провела контент-аналіз публікацій двох ключових щоденних газет 11 європейських країн, РФ і України, повідомляє «Слово і Діло».

Німецькі та польські провідні ЗМІ за досліджуваний період опублікували понад 250 статей про український конфлікт, у той час як румунські ЗМІ не спромоглися видати й 30 матеріалів. Відзначається, що в Нідерландах медійний інтерес також був низьким, але ситуація змінилася після катастрофи MH17, жертвами якої стало безліч громадян країни.

Олігархи втратять вплив в Україні лише після зміни правил гри – західні ЗМІНівелювати вплив олігархів можна шляхом кардинальної зміни економічної та політичної системи. Для цього потрібно домогтися більшої прозорості, зміцнити інститути правової держави та ринкової економіки.

«Навіть у таких країнах, як Чехія (187 статей) та Латвія (174 статті) до українського конфлікту проявили значно менше інтересу, ніж у Швейцарії – країні, що розташована далеко від вогнища конфлікту, але відомій своєю відкритістю світу», – пише Neuen Zürcher Zeitung. У швейцарських ЗМІ було опубліковано 237 статей на українську тематику.

Дослідження EJO показало, що певну загрозу становлять економічні труднощі, які відчувають редакції у всіх країнах Європи. Це веде до ангажованості публікацій або банальної нестачі ресурсу на отримання інформації.

Наприклад, у Румунії, Сербії та Албанії низька частота згадок про український конфлікт пояснюється браком ресурсів навіть у «якісних ЗМІ». «Лише після того, як румунська Adevarul відправила на Євромайдан «журналіста-парашутиста» (журналіста із завданням у конкретній країні, де він наймає людину зі «зв'язками» та знанням специфіки регіону – Ред.), в Румунії почалося активне висвітлення українських подій», – йдеться в статті.

Збереження олігархічної системи веде до розпаду України – західна пресаОлігархів в Україні не можна назвати якоюсь однорідною групою. Відрізняє їх головним чином не те, кимвони є, а те, чим вони займаються, тобто вкладають багатства в політичну сферу, щоб тим самим отримати для себе нову вигоду.

Як і слід було очікувати, в процентному відношенні українські щоденні газети опублікували найбільшу кількість матеріалів. У той час як в інших країнах в 20% відібраних статей обговорювався Євромайдан, у Росії ця цифра склала 3%. «Євромайдан у російських медіа замовчувався, зате до референдумів у Криму та Східній Україні вони проявили помітно більший інтерес, аніж газети інших згаданих у дослідженні країн», – робить висновок Neuen Zürcher Zeitung.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: