Олігархи втратять вплив в Україні лише після зміни правил гри – західні ЗМІ

Читать на русском
Нівелювати вплив олігархів можна шляхом кардинальної зміни економічної та політичної системи. Для цього потрібно домогтися більшої прозорості, зміцнити інститути правової держави та ринкової економіки.
Florent Parmentier

Економіка та політична система України гостро потребують перебудови, лише після цього можна буде говорити про деолігархізації українського суспільства.

Про це в інтерв'ю французькому виданню Atlantico говорить доктор політичних наук, фахівець з європейської геополітики, викладач Sciences Po Флоран Пармантьє, повідомляє «Слово і Діло».

«Щоб зменшити вплив олігархів, потрібно кардинально змінити економічну та політичну систему, домогтися більшої прозорості, зміцнити інститути правової держави та ринкової економіки», – вважає Флоран Пармантьє.

На його думку, це передбачає цілу низку реформ у декількох галузях, таких як поліція, суди та митниця. Лише союз громадянських рухів та міжнародної спільноти може допомогти Україні впоратися з поточними труднощами.

Перед Україною стоїть ціла низка серйозних проблем, які стосуються як збереження її територіальної цілісності, так і будівництва справжнього правової держави за європейським зразком.

«Для цього потрібно покінчити з корупційними практиками та схемами всупереч опору системи. Інакше кажучи, перед владою стоїть така дилема: полювання на відьом серед олігархів припала б до вподоби громадськості, але задіяла величезні ресурси проти Президента, тоді як бездіяльність зміцнює думку про те, що громадяни рано чи пізно влаштують новий Майдан, щоб висловити своє невдоволення», – говорить Пармантьє.

Проте в Україні хоч і видно нестабільність у результаті дій олігархів, режим тут більш плюралістичний, ніж у Росії. Як з точки зору ЗМІ, так і політичного життя. Але держава набагато нестійкіша й має величезні труднощі з проведенням реформ.

Нагадаємо, що Сполучені Штати не підтримують ідею дострокових парламентських виборів в Україні, оскільки вони не вирішать основних проблем, а лише призведуть до втрати часу.

Як раніше повідомляло «Слово і Діло», процес деолігархізації, про початок якого оголосили всі ключові політичні гравці післяреволюційного періоду, остаточно перейшов зі сфери економічних інтересів держави в політичну площину. Нових загострень і сенсаційних заяв не уникнути.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: