Збереження олігархічної системи веде до розпаду України – західна преса

Читать на русском
Олігархів в Україні не можна назвати якоюсь однорідною групою. Відрізняє їх головним чином не те, кимвони є, а те, чим вони займаються, тобто вкладають багатства в політичну сферу, щоб тим самим отримати для себе нову вигоду.
Florent Parmentier

Незважаючи на те, що однією з вимог Євромайдану було відсторонення олігархів від політичної системи, вони не втратили свого впливу в Україні, що може призвести до дестабілізації та подальшого розпаду України.

Про це в інтерв'ю французькому виданню Atlantico говорить доктор політичних наук, фахівець з європейської геополітики, викладач Sciences Po Флоран Пармантьє, повідомляє «Слово і Діло».

«Якщо судити за результатами останніх місцевих виборів і виборів до Ради, судячи з усього, сила олігархічних кланів анітрохи не зменшилася після Євромайдану. Хоча «сім'я» Віктора Януковича й вийшла з гри, карти просто роздали іншим гравцям», – вважає Флоран Пармантьє.

В якості прикладу він навів олігарха Ігоря Коломойського, який свого часу був губернатором Дніпропетровської області з власною партією «Українське об'єднання патріотів» («УКРОП»). «Його розбіжності з Президентом лише підсилюють політичну нестабільність в країні», – додав Флоран.

Водночас олігархів в Україні не можна назвати якоюсь єдиною або однорідною групою. Вони тримають під контролем різні галузі промисловості та головні ЗМІ. «Відрізняє їх головним чином не те, ким вони є, а те, чим вони займаються, тобто вкладають багатства в політичну сферу, щоб тим самим отримати для себе нову вигоду та імунітет», – говорить Флоран Пармантьє.

Нагадаємо, що заступник міністра інфраструктури Володимир Омелян заявив про неможливість реформування залізниці в Україні через олігархічне лобі у Верховній Раді.

Раніше політолог Олександр Палій заявив, що олігархи грають у ворогів до певного моменту, тому за олігархічні партії голосувати взагалі не можна.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: