Яресько розповіла, кому скасують соцвиплати

Читать на русском
У Мінфіні підкреслили, що мета верифікації не в тому, щоб зменшити виплати, а в збільшенні їх ефективності та адресності.
Наталя Яресько

Уряд України отримав можливість приступити до верифікації соціальних виплат після ухвалення відповідних законів.

Про це заявила міністр фінансів України Наталія Яресько, повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на finance.ua.

«Мінфін починає абсолютно новий процес. Верифікація – це скасування соцвиплат. Наша мета – визначити шахраїв і тих, хто не має права на соцпідтримку», – сказала міністр.

Яресько зазначила, що на цьому етапі Україна має обмежений ресурс, тому заради соціальної справедливості соціальну допомогу потрібно надавати тим, хто її потребує.

Водночас міністр підкреслила, що метою цього процесу є не зменшення виплат, а збільшення їх ефективності та адресності.

В рамках верифікації Мінфін збере дані, проаналізує їх і надасть інформацію профільним міністерствам. «Чесні громадяни можуть навіть не помітити цього процесу. Помітять це лише шахраї... і Бюджет, з якого витрачаються кошти на такі виплати», – додала глава відомства.

В якості прикладу міністр фінансів навела верифікацію переселенців у 2015 році. При перевірці знайшли 1800 осіб, які отримували допомогу за паспортами, в яких було зазначено вік від 100 до 120 років. «Але ніхто не чув про проблеми верифікації переселенців від Міністерства фінансів. Не було негативу з цього приводу в 2015 році», – сказала вона.

Міністр фінансів зазначила, що цього року на соцвиплати витратять близько 350 млрд грн. Але влада має бути впевнена, що ці гроші будуть витрачені за призначенням. «У деяких країнах за результатами верифікації нецільовими виявлялися до 30% виплат», – повідомила Яресько.

Також Наталія Яресько розповіла, що за рахунок співпраці з Міжнародним валютним фондом Україна вже проводить 15 ключових державних реформ.

Як повідомлялося раніше, в Міністерстві фінансів України починають розробку програми трирічного бюджетування.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: