Експерт пояснив, хто винен у напливі «липових» переселенців

Читать на русском
Олександр Горбаткоголовний координатор «Донбас SOS»

Бажання поставити умови жорсткої економії для жителів Донецької та Луганської областей з боку влади має негативні наслідки.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив лідер ГО «Донбас SOS» Олександр Горбатко, аналізуючи інформацію про те, що, за даними СБУ, 60% переселенців незаконно отримують соцвиплати.

«Насправді, така ситуація склалася через бажання руками СБУ та Мінсоцполітики провести жорстку економію для жителів Донецької та Луганської областей. Про незаконну видачу та порушення з довідками всі прекрасно знали, все розуміли та спеціально видавали їх людям, які проживали на непідконтрольних територіях, дуже добре при цьому усвідомлюючи, що вони роблять. При цьому, в Донецькій і Луганській областях зареєстровано близько 60-70% від усієї кількості ВПЛ», – розповідає експерт.

Зараз, на його думку, просто вирішили наповнити Бюджет за рахунок пенсій громадян України.

«Річ у тім, що вони самі створили цю проблему. Потрібно було або платити людям, або створювати якийсь інший механізм соцвиплат для громадян України, які там проживають. Ніхто не говорить про те, що ці пенсії необхідно видавати безпосередньо в Донецьку чи Луганську. Їх можна видавати в Артемівську, Сєвєродонецьку та інших містах, підконтрольних Україні», – пояснює він.

«У цьому винні чиновники, які хотіли заощадити грошей нібито для Бюджету. Але, крім того, це негативно позначиться й на міжнародній арені. По-перше, звинувачення в тому, що ми не дотримуємося Конституції та не виплачуємо соцгарантії, а по-друге, не дотримуємося Пенсійного кодексу», – проаналізував ситуацію Олександр Горбатко.

Як повідомлялося раніше, в Мінсоцполітики вирішили тимчасово призупинити виплати 150 тис. переселенцям через підозри в шахрайстві.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: