Експерт розповів, за рахунок чого «БПП» може затягнути створення нової коаліції

Читать на русском
Олександр Леоновполітолог

Де-юре відкликання підписів – це норма, завчасно прописана для того, щоб відтермінувати старт створення нової коаліції.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень «Пента», політолог Олександр Леонов, аналізуючи заяву Юрія Луценка про те, що коаліція досі існує.

«Оголошення з трибуни вже попередньо враховується як факт, що фракція виходить із коаліції. З юридичної точки зору, відкликання окремих підписів – це можливість виграти певний час для суперечок: виходить чи все ж залишається певна фракція. Таким чином, це дає можливість відтермінувати старт створення нової коаліції», – розповідає експерт.

За його словами, саме на це була спрямована ця норма.

«Згідно з коаліційною угодою, членами коаліції мають бути лише члени фракцій. Фракція ніби вийшла, а от з окремими депутатами є нюанс. Та ж «Самопоміч» ще раніше виключила зі своїх лав значну кількість депутатів, які фактично зараз залишилися в коаліції. Якраз щодо цього й будуть зачіпки», – пояснив Леонов.

За рахунок кого можуть створити нову коаліцію? ЕкспертПолітолог проаналізував заяву Юлії Тимошенко про те, що фракція «Батьківщини» вийшла з коаліції, а «Самопоміч» та «РПЛ» також налаштовані на вихід.

На його переконання, вже зараз потрібно шукати новий формат коаліції, тому що іншої перспективи не буде.

Нагадаємо, у вівторок парламент 247 голосами визнав незадовільною роботу уряду в 2015 році, після чого спробував відправити Кабмін у відставку, але невдало.

Наступного дня, 17 лютого, фракція «Батьківщини» залишила коаліцію.

18 лютого фракція «Самопомочі» також прийняла рішення про вихід із парламентської більшості.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: