Переговори РФ та Саудівської Аравії можуть мати глобальний характер – експерт

Читать на русском
Олег Салмінексперт з питань нафтової та газової галузі

Утримання цін на нафту – це лише один з аспектів домовленостей РФ та Саудівської Аравії.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів член ради директорів компанії «XXI Століття» Олег Салмін, аналізуючи інформацію про те, що Росія та ОПЕК домовилися заморозити нафтовидобуток.

«Це спроба утримати нафту від падіння. Але найважливіший момент – це собівартість видобутку нафти, тому що якщо сьогодні ціна буде нижчою за собівартість, то це може призвести до колапсу. Тому тут все буде на межі. РФ намагається домовитися з усіма, щоб цю межу не переходити, тому що саме в Росії одна з найбільших собівартостей видобутку нафти», – розповідає Олег Салмін.

За його словами, Саудівська Аравія також веде свою гру.

«Ці домовленості, можливо, мають якесь глобальне значення, і там йдеться не лише про видобування нафти, але й про ситуацію в Сирії. Утримання ціноутворення на нафту – це лише один із елементів», – вважає експерт.

Нафтові кризи: як змінювалася ціна на «чорне золото» останні 50 років?За останні півстоліття світ пережив близько двох десятків глобальних нафтових криз. Частина з них сталася під час військових конфліктів, частина супроводжувала кризи економічні, а деякі – були спричинені ОПЕК, спільні рішення країн-членів якої також неодноразово призводили до падіння цін на «чорне золото».

Як розповів фахівець, Україна не дуже зав'язана на вартості нафтового ресурсу, тому особливих наслідків для нас не буде.

«У нас усе більше пов'язано з девальвацією гривні й усі постачальники нафтопродуктів відразу ж її закладають», – повідомив він.

«Звичайно, є Антимонопольний комітет, який за цим стежить, є Кабмін, і, в принципі, вони мають робити розрахунок, якою буде ціна на заправках. Наприклад, закуповували за однією ціною, зайшли – за іншою, й потрібно, щоб регулятором виступала держава. Але сьогодні, на жаль, ми цього не бачимо. Всі нафтотрейдери обґрунтовують неможливість зниження цін на бензин девальвацією гривні, нібито намагаючись перекрити свої витрати на придбання нафтопродуктів, і тим, що у них немає великого прибутку», – проаналізував ситуацію Олег Салмін.

Нагадаємо, що 16 лютого ф'ючерси марки Вrent перевищили психологічно важливу позначку в 35 доларів за барель.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: