Чого чекати українцям у 2016 році? Прогноз експерта

Читать на русском
Політичний експерт Євген Магда розповів, як будуть розвиватися основні політичні події в Україні у поточному році.
Євген Магда

Політичний експерт Євген Магда розповів, як будуть розвиватися основні політичні події в Україні у поточному році.

Свій прогноз він написав на сторінці у Facebook, інформує «Слово і Діло».

Адміністрація Президента

За його словами, Президент Петро Порошенко намагатиметься зберегти за собою статус законодавця політичної моди не лише в питаннях зовнішньої та оборонної політики, які відводить йому Конституція. При цьому внесення змін до Основного закону в частині децентралізації та реформування правосуддя стане серйозним випробуванням для Глави держави, вважає Магда, оскільки їх остаточне ухвалення на сьогоднішній момент зовсім не очевидне.

Президентська відповідальність: найголовніші обіцянки Порошенка у 2015 році2015 рік добігає кінця, і система народного контролю «Слово і Діло» вирішила підбити підсумки року, що минає, визначивши рівень відповідальності провідних українських політиків.

Експерт вважає, що станом на сьогодні Банковій необхідні оригінальні кроки, здатні вивести Порошенка на траєкторію успішної підготовки до боротьби за другий термін (цьогоріч президентська каденція Порошенка перетне свій екватор).

«Серед найбільш очевидних кроків - ініціювання президентською командою закону про імпічмент, який вводив до законотворчого ступору всіх попередників Порошенка на посаді Глави держави», - прогнозує Магда.

Верховна Рада

У 2016 році український парламент працюватиме «під дамокловим мечем» можливого розпуску, оскільки перший рік своєї роботи народні депутати восьмого скликання відпрацювали не надто ефективно, вважає експерт.

«Тому зараз на порядку денному - формування ефективної більшості у Верховній Раді, здатного не словом, а ділом нагадати, що Україна є парламентсько-президентською республікою. В іншому разі, широко розрекламована спікером Володимиром Гройсманом реформа законодавчого органу не принесе навіть мінімального результату», - аналізує політолог.

Кабінет міністрів

Довгоочікувані ротації в уряді вже сприймається суспільством як необхідний крок, інтригою залишається тільки глибина змін, відзначає експерт. За його словами, від того, чи залишиться Арсеній Яценюк на посаді прем'єр-міністра, залежить не лише економічний розвиток України, а й підвищення ступеня довіри громадян Кабміну.

Внутрішня політика

У питаннях внутрішньої політики на порядку денному залишається боротьба з корупцією, переконаний Магда. Глава Одеської області Міхеіл Саакашвілі, який ініціював «Рух за очищення», намагатиметься використовувати суспільний запит на боротьбу з корупцією для виходу на загальноукраїнську політичну орбіту. Експерт також не виключає того, що до екс-президента Грузії приєднаються й інші політики, а сам процес боротьби з корупцією дасть імпульс розвитку інститутів громадянського суспільства.

Зовнішня політика

У 2016 році перед українськими дипломатами стоїть чимало важливих завдань, які у спрощеному вигляді можна представити як діалог з абревіатурами, зазначає Магда. Так, у відносинах з ЄС Україні належить запобігти сплеску «євроскепсису» - цілком логічного, який відбудеться після того, як формальне зближення України та Європейського Союзу не принесе бажаного результату мільйонам українців.

«Статус непостійного члена Ради Безпеки ООН Україна має використовувати для зміцнення своїх позицій у міжнародному співтоваристві, а за допомогою ОБСЄ та у форматі «нормандської четвірки» - боротися за врегулювання конфлікту на Донбасі. Безумовно, важливими залишаються відносини не тільки з Китаєм, Росією та США, але й побудова центральноєвропейської ідентичності України в діалозі з Білоруссю, Польщею та іншими сусідами», - аналізує політолог.

Крим і Донбас

Ще одним життєво важливим для України питанням є формування зрозумілої для більшості громадян стратегії повернення Криму та Донбасу. Втрата цих частин української території внаслідок агресії Росії стала справжнім шоком для багатьох українців, тим самим ознаменувавши завершення періоду мирного та безконфліктного розвитку незалежної України. «Надати план повернення, не обтяжений ілюзіями та шапкозакидальними настроями - означає дати ефективну відповідь на виклики гібридної війни, з якими зіткнулася наша країна», – резюмував Магда.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: