«Нафтогаз» має козир, щоб вибити у «Газпрому» знижку – експерт

Читать на русском
Святослав Павлюкспеціаліст з енергозбереження "РПР"

«Газпром» зараз буде намагатися зберегти та втримати свій ринок, частину якого вже втрачає, і на цьому може зіграти Україна.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів фахівець з енергозбереження «Реанімаційного пакета реформ» Святослав Павлюк, аналізуючи інформацію про те, що «Нафтогаз» має намір звернутися до «Газпрому» за знижкою на газ.

«Навіть та ціна, за якою ми зараз купуємо газ у Європейського Союзу за реверсом, є нижчою, ніж ціна за контрактом на східному кордоні, тому за бажання вона може бути знижена на ціну транспортування. Зараз «Нафтогаз», мабуть, вибудовує нову лінію закупівель. З іншого боку, «Газпром» стоїть перед ризиком значної втрати частини європейського ринку», – розповідає експерт.

За його словами, оскільки відбулося досить значне падіння ціни на газ, а на європейський ринок виходять і арабські постачальники газу, й американці, «Газпром» намагатиметься зберегти свій ринок.

«Вони розуміють, що можуть зараз втратити європейський ринок, тому «Нафтогаз» цілком може зіграти на цій зміні кон'юнктури та вибити для себе кращу ціну. І в цьому питанні головним козирем для України є поява реверсу й можливість купувати газ в Європі, але не знижка в обмін на забезпечення Криму чи подібні аргументи», – пояснює Павлюк.

Нагадаємо, раніше міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин прогнозував, що ціна на російський газ у першому кварталі 2016 року складе 210 дол./тис. куб. м. При цьому ціна на європейський газ на весь 2016 рік, за його словами, може знизитися до 175 дол./тис. куб. м.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: