Чи залишать українців, що не встановили лічильники, без газу взимку? Експерти

Читать на русском
Олег Козачукпрезидент асоціації з енергозбереження

На все потрібен час і до січня неможливо буде встановити лічильники майже для 300 тисяч осель.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів президент Асоціації з енергоефективності та енергозбереження Олег Козачук, аналізуючи ынформацыю про те, що майже 300 тисяч осель із 1 січня можуть залишитися без газу.

«Встановити лічильники в такій кількості технічно досить складно, і, звісно, що до 1 січня цього не зроблять, але це варто зробити в якомога стислі терміни, інакше це – споживання в нікуди, гроші на вітер. Скоріше за все, будуть вжиті якісь заходи. Ймовірно, терміни розтягнуть – але ненадовго, приблизно до трьох місяців. Це було би правильним рішенням», – розповідає спеціаліст.

За його словами, складність у тому, що для того, аби встановити лічильник, потрібно відключити весь підїзд, а є технічна карта того, як це відбувається. Технологічно є моменти, на які просто потрібен час.

«У нас було просто вже декілька термінів, коли переносилось встановлення й кожного разу постачальники не були зацікавлені в цьому», – зазначив він.

Експерт з енергетичних питань Сергій Дяченко також переконаний, що на такі жорсткі заходи посеред зими ніхто не зважиться.

«Можливо, це просто чергова «страшилка» аби стимулювати швидше встановити лічильників», – припускає Дяченко.

В будь-якому випадку, як переконує експерт, така система є доречною та справді дозволяє зекономити, що за нинішніх цін – дуже актуально.

Як раніше повідомили в «Нафтогазі України», абонентам, які відмовлятимуться від встановлення газових лічильників, можуть припинити газопостачання.

Зазначимо, прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк пообіцяв, що особи, яким призначені субсидії та які приймуть рішення замінити котел, утеплити власну оселю, отримають компенсацію в розмірі 70% від витрат.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: