Ціни на газ для населення можуть знизити – експерт

Читать на русском
Сергій Дяченкоенергетичний експерт

Якщо не буде аномальної зими й буде ритмічне забезпечення постачання вугілля, оплювальний сезон може пройти без критичних ситуацій.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт з енергетичних програм Сергій Дяченко, аналізуючи інформацію про те, що Нацкомісія оскаржить рішення суду щодо тарифів на газ.

«Ситуація в тому, що ті тарифи, які були раніше, були занадто низькі, а зараз вони й справді завищені. На даний момент є певні обставини, щоб знизити ціну на газ для населення, оскільки будуть знижуватися світові ціни, і, відповідно, українські закупівельні ціни на газ. Логічно, що зниження цін буде, але лише в якихось межах споживання», – розповів експерт.

Ціна газу: судитися чи встановлювати лічильник? ЕкспертСпівголова Фонду енергетичних стратегій поділився міркуваннями щодо встановленя газових лічильників для українців.

За його словами, на сьогоднішній день є більше двух мільйонів тонн запасу, і якщо не буде аномальної зими й буде ритмічне забезпечення постачання вугілля на електростанції, можна уникнути кризових ситуацій та відключень.

«Щодо Криму, то тут ситуація складніша. На жаль, частина енергосистеми не працює в належному режимі через те, що територія непідконтрольна нам. Яким чином ми зможемо обійтися без російської електроенергії, також складно сказати. Це знову ж таки залежатиме від закупок, ритмічності постачання палива на електростанції», – пояснив спеціаліст.

Резюмуючи, він зауважив, що якщо ми перекладемо відповідальність на РФ, то вона не дуже відчує ті 800 мегават, які потрібно постачати. Але у них зараз запущені проблемні проекти в Криму – будівництво енергоблоків в Криму, забезпечення їх газом. Це все коштує сотні мільярдів.

«Тому найближчим часом РФ проблему енергозабезпечення Криму не вирішить. А Україні потрібно вирішити, що і в яких обсягах варто продавати, оскільки нам самим потрібна електроенергія», – підсумував Сергій Дяченко.

Як відомо, прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк пообіцяв, що особи, яким призначені субсидії, в тому разі, якщо вони приймають рішення замінити котел, утеплити власний будинок чи квартиру, отримають компенсацію у 70%.

Також прем'єр запевняє, що в 2016 році буде збільшено фінансування субсидій на ЖКГ порівняно з 2015 роком.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: