Росія блокує роботу ОБСЄ – Клімкін

Читать на русском
Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що через вето російської делегації ОБСЄ не може ухвалити навіть підсумкову декларацію міністерської зустрічі.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що через вето російської делегації ОБСЄ не може ухвалити навіть підсумкову декларацію міністерської зустрічі.

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на «Європейську правду».

«ОБСЄ перебуває в глибокій кризі, про це відверто говорять багато міністрів. Ми намагаємося використовувати ОБСЄ, незважаючи на те, що це консенсусна організація», – зауважив Клімкін.

Порошенко попросив Меркель про підвищення ефективності ОБСЄПорошенко попросив Меркель підвищити рівень ефективності Тристоронньої контактної групи та Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ.

За його словами, запропоновані українською стороною проекти рішень підсумкової декларації міністерської зустрічі були повністю заблоковані Росією. Клімкін повідомляє, що представники майже всіх делегацій не вірять, що відповідна декларація буде ухвалена.

«Ми маємо повернутися до засадничих принципів. Але коли діє правило консенсусу й частиною консенсусу є Росія, таке повернення в багатьох випадках є неможливим. Потрібно діяти відразу на різних майданчиках. ОБСЄ недостатньо. НАТО – так само. Жодна організація на європейському просторі не здатна гарантувати безпеку й ми, на жаль, маємо це усвідомлювати», – наголосив міністр.

Нагадаємо, вчора, 2 грудня, Росія підтримала продовження мандата Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в пунктах пропуску «Донецьк» і «Гукове» на українсько-російському кордоні до 31 січня 2016 року, але відмовилася від його розширення.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: