Після збитого літака існує ризик ескалації подій на Близькому Сході – експерт

Читать на русском
Руслан Бортникполітолог

Збитий у Туреччині російський літак може спричинити початок нової холодної війни.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Українського інституту аналізу та менеджменту політики Руслан Бортник, аналізуючи заяву РНБО про те, що Росія перекидає штурмовиків до Північного Криму.

«РНБО просто зараз намагається створити «страшилки» про те, що відбувається якийсь наступ й буквально завтра РФ вторгнеться в Україну. Це певне формування інформаційного поля, страху, коли громадяни думають про війну, а не про соціальні стандарти, реформи чи обіцянки політиків», – вважає експерт.

За його словами, РФ наразі, скоріш за все, не зацікавлена відкривати ще один фронт, оскільки тоді їй доведеться воювати вже на три фронти.

Порушуючи повітряний простір Туреччини, РФ наражає себе на конфлікт із НАТО – ЛінкявічюсОскільки Туреччина є членом НАТО, Росія, порушуючи її повітряний простір, «грає з вогнем».

«Передусім зараз відбувається ескалація інформаційна», – підкреслив він.

«Те ж саме відбувалося й минулої зими. Коли наступає критично важливий період, у нас одразу починаються розмови про війну», – наголосив Бортник.

Щодо Туреччини та сирійського конфлікту, на думку експерта, зараз усі чекають, що зробить Путін, оскільки не відреагувати він не може.

«Цей літак може спричинити початок нової холодної війни та призвести до ескалації всіх подій на Близькому Сході. Ця ситуація є штучно створеною й достатніх підстав для збиття літака немає. Все це схоже на велику геополітичну гру, метою якої є ліквідувати ту деізоляцію Путіна, яку він отримав на фоні терактів у Франції, та повернути ситуацію геополітичного протистояння на рівень початку подій у Криму», – проаналізував Руслан Бортник.

Зазначимо також, що секретар РНБО Олександр Турчинов заявив, що у разі порушення українського повітряного простору військовими літаками «українські військові повинні діяти аналогічно, захищаючи нашу країну від агресії з повітря».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: