Туреччина допоможе Україні в боротьбі за Крим – експерт

Читать на русском

Єдиний вихід для України щодо захисту прав кримських татар – звернутися до Туреччини.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Петро Олещук, аналізуючи випадок з обшуком будинку заарештованого заступника глави Меджлісу і пояснюючи, як повинна реагувати України на такі ситуації.

«Зараз спостерігається загальна тенденція до залякування Росією всіх потенційно небезпечних груп. Оскільки татари вважаються неблагонадійними – це для них сигнал, що проти них у майбутньому можуть бути застосовані ще більші репресії, щоб зупинити будь-які протести. Стосовно реакції України – то навряд чи наш уряд зможе якимось чином вирішити це питання і це буде принципово відрізнятись від реакції наших політв'язнів, які знаходяться у російських в'язницях», – розповідає Олещук.

За його словами, очевидно, що відбуватимуться протести, які будуть виноситися на міжнародну арену, тому єдиний вихід, враховуючи безсилля нашого уряду – звернутись до Туреччини.

«Україні потрібно звернутися до такого потужного кримського союзника, як Туреччина. Спробувати залучити їх владу та звернутися до тюркського світу щодо необхідності захисту прав кримських татар. Це єдиний на сьогодні варіант, хоча я сумніваюся, що й це зможе допомогти. Росія перейшла до відвертого залякування та репресій», – вважає Олещук.

Водночас, як зазначає історик Микола Шульга, Туреччина повинна стати учасником конференції донорів та інвесторів для України. Це суттєво посилить позиції України в боротьбі за Крим.

«Крім того, Туреччина зацікавлена Кримом, адже на її території проживає практично в 10 разів більше кримських татар, ніж на самому півострові. Наприклад, рішенням у боротьбі за Крим може послужити, якщо Туреччина перекриє Босфор Росії. Крім цього, у Джемілєва вже є домовленості з прем'єром Туреччини», – повідомив Шульга.

Читайте також: Крим досі залежить від України – депутат ВР Криму

Нагадаємо, що міністр юстиції Павло Петренко 23 жовтня 2014 року пообіцяв, що закон про заочне засудження буде застосовуватися й до самопроголошеної влади Криму.

Зазначимо, що після анексії Криму президент Росії Володимир Путін заявляв зокрема, що «не може допустити, щоб кримськотатарський народ став розмінною монетою у якихось міждержавних суперечках».

Водночас, Росія висловила письмовий протест проти участі Меджлісу у світовій конференції з питань корінних народів у Нью-Йорку.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: