Україна повинна відмовитися від схеми РФ щодо погашення «боргу Януковича» – експерт

Читать на русском
Олександр Савченкоекономіст, фінансист

Україна взагалі не має платити цей борг РФ і повинна відхилити схему реструктуризації Путіна.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економіст Олександр Савченко, аналізуючи інформацію про те, що Росія запропонувала реструктуризувати борг у $3 млрд на три роки.

«Україна взагалі не має платити цей борг, тому що Росія нам винна за анексію Криму та війну на Донбасі за підготовленим, але належно не поданим українським урядом позовом на суму більше 20 мільярдів долларів. Тому найкраща тактика – відмовлятися від такої схеми та наполягати на реструктуризації, згідно умов, які були для інших кредиторів, а потім просто не виплачувати цей борг у судовому порядку», – вважає економіст.

Росія погодилася відстрочити виплату «боргу Януковича»Президент РФ Володимир Путін заявив, що вони готові відстрочити виплату 3 млрд доларів «боргу Януковича» на 2016 рік.

За його словами, ті умови, що пропонує РФ, базуються на тому, що там немає процентних ставок.

«Гасимо по 1 млрд з 2016-го по 2018 рік. Це дуже нечіткі умови, їх важко аналізувати й в них немає суті, тому що поки перемовини не почалися, це просто абстрактна пропозиція, яка зараз не влаштовує Україну. У нас є угода з МВФ. Погашення боргу ніяк не вписується до цієї угоди ані в 2016-му, ані в 2017-му, ані в 2018 році», – поснив Савченко.

Зазначимо, раніше Президент України Петро Порошенко заявляв, що вважає кредит у 3 млрд доларів хабарем Януковичу від Кремля. Як відомо, РФ донедавна вимагала виплати боргу до кінця поточного року.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: