Справа Ульянченко: в Україні настав час вводити «податок на вкрадене» – експерт

Читать на русском
Віктор Каспрукполітолог

В Україні дике розграбування майна всі роки незалежності захищали «олігархоохоронні» органи.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Віктор Каспрук, аналізуючи інформацію про те, що журналісти знайшли розшукувану СБУ соратницю Ющенка Віру Ульянченко в її київському офісі.

«Багато речей вирішуються у закритому колі тих, хто привласнив собі більшу частину суспільного майна й продовжує цим займатися. Тому потрібно розуміти, що до таких персон, як Ульянченко, вживають не таких заходів, як до «маленьких українців», як колись нас називав Ющенко», – зазначив Каспрук.

Як зазначив політолог, Ульянченко буде захищатися, якщо їй почнуть серйозно висувати претензії.

В СБУ розповіли, які чиновники беруть хабарі найчастішеЗа липень співробітники СБУ затримали за хабарництво понад 47 чоловік. «Слово і Діло» вирішило показати, які українські чиновники найбільш ласі до незаконного підробітку.

Експерт вважає, що Ульянченко може багато чого розповісти. На його думку, всі органи в Україні можуть вважатися «олігархоохоронними».

«По суті, коли ми бачимо на десятки кілометрів маєтки прокурорів, суддів, чиновників різного рангу, всі розуміють, що вони не були куплені за чесні гроші. Це не були люди, що мають якісь визначні досягнення. Вони просто вписалися в систему після 1991 року. Тому «феномену Ульянченко» не буде», – пояснює Каспрук.

Можна сказати про потребу легалізувати тих, хто награбував статки за 24 роки, та необхідність запровадити «податок на вкрадене».

«Звісно, це виглядає фатастично, але в Європі до тих, хто перейшов закон, вживають зовсім інших заходів. Наприклад, коли не можна було нічого домогтися з Аль Капоне, діяли через податки. Всі ці люди підсудні, але лише в тій системі, яка дотримується закону. З іншого боку, якщо ми вводимо європейські стандарти правосуддя, то потрібно судити мільйони тих, хто був у владі. Це абсолютно нереально, але припинити розкрадання України можливо», – ввжає він.

«За часів Кучми створили Бюро розслідувань. Воно діяло 2 тижні й потім його ліквідували, тому що тоді всі зрозуміли, що це загроза», – підкреслив Віктор Каспрук.

Нагадаємо, раніше з'явилася інформація про те, що 1 липня 2015 року Генпрокуратура висунула Ульянченко звинувачення в тому, що, будучи на посаді голови Київської ОДА, вона незаконно передала мисливські угіддя в Сухолуччі Київській області тодішньому прем'єр-міністру Віктору Януковичу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: