Білорусь може транспортувати до України прибалтійський газ – Міненерговугілля

Читать на русском
Україна і Білорусь домовились провести консультації та обговорити технічну можливість транзиту прибалтійського газу територією Білорусі.

Україна і Білорусь домовились провести консультації та обговорити технічну можливість транзиту прибалтійського газу територією Білорусі.

Такий пункт прописали у протоколі за підсумками засідання міжурядової комісії країн щодо торгівельно-економічної співпраці, повідомив начальник управління європейської інтеграції Міненерговугілля Михайло Бно-Айріян у своєму Твіттері, передає «Слово і Діло».

Так, з його слів, Україна та Білорусь підписали протокол за підсумками 23-го засідання українсько-білоруської змішаної комісії з торгівельно-економічної співпраці. «Записали в протоколі наше бажання транзитувати територією Білорусі прибалтійський газ. Йдеться про СПГ з Клайпеди», – повідомив чиновник.

При цьому Бно-Айріян зазначив, що це питання є вкрай складним, оскільки ГТС Білорусі належить «Газпрому». «Але все ж звернулися до білоруських друзів з проханням вивчити таку можливість», - додав він.

Нагадаємо, «Нафтогаз України» уклав угоду з польською компанією «Gaz System» щодо будівництва газової труби між Україною та Польщею. Як повідомив прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк, по ній можна буде постачати близько 10 млрд кубометрів газу з Євросоюзу на рік. Ідеться не про реверс газу, а про доступ до газу на LNG-терміналах, які вже збудовані в Клайпеді (Литва) і Польщі, а також про доступ України до німецького газового ринку як одного з найбільш об'ємних і ефективних ринків ЄС.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: