Яресько просить почекати: вони працюють над Держбюджетом 2015

Читать на русском

Кабмін разом із членами коаліції дійшов згоди щодо необхідності напрацювання всієї податкової та бюджетної бази, яка має лягти в основу проекту Закону України «Про Державний бюджет на 2015 рік».

Як повідомляє департамент інформації та комунікацій із громадськістю Секретаріату КМУ, таке рішення було ухвалено після консультацій представників уряду із депутатськими фракціями парламентської коаліції, пише «Слово і Діло», з посиланням на «Українську Правду».

«Допоки ми не доопрацювали і не досягли остаточних домовленостей в уряді щодо проекту для подання до парламенту, я прошу терпіння преси та громадськості. Коли у нас з'явиться остаточний набір проектів законів, я буду зустрічатися із пресою», – написала у своєму Facebook міністр економіки Наталя Яресько.

Також, за словами Яресько, уряд розробляє бюджет, який зможуть профінансувати.

«Ми працюємо, щоб забезпечити відображення в бюджеті пріоритетів національної безпеки, соціальної підтримки для тих, хто найбільше потерпає від складної економічної ситуації, зниження податків і податкового адміністративного тиску на малий бізнес, створення рівних умов для всіх представників бізнесу, усунення перекосів в системі та зменшення розміру тіньової економіки», – додає міністр.

Раніше Наталя Яресько обіцяла подати до парламенту проект державного бюджету не пізніше 20 грудня.

«Бюджет має бути до 20 грудня, прогнози будуть разом з бюджетом. Як тільки цифри будуть готові, ми відразу їх представимо», – сказав міністр.

Голова Верховної Ради Володимир Гройсман під час засідання погоджувальної ради депутатських груп і фракцій заявив, що Держбюджет України має бути підготовлений і ухвалений до 26 грудня.

Натомість в коментарі «Слову і Ділу» економічний експерт Андрій Новак розповів, що підготувати Держбюджет-2015 до 26 грудня на новій законодавчій базі, яку досі не ухвалено, неможливо.

«Важко уявити, яким чином можна зараз підготувати Держбюджет-2015 на новій законодавчій базі, яку ще досі не прийнято. Щоб була нова законодавча база, потрібен новий Податковий кодекс, новий Бюджетний кодекс. До того ж, паралельно з цим потрібно внести зміни до закону про Державний бюджет, і яким чином це хочуть встигнути зробити до 26 грудня – незрозуміло. Тому сьогодні все схоже на імітацію процесів, імітацію децентралізації та дерегуляції. Повторюся, я навіть з технологічної точки зору не уявляю, як можна за тиждень-два повністю змінити законодавство, а потім підготувати Бюджет на абсолютно новій основі», – розповідає Новак.

Також були відомі деякі деталі бюджету, так Міністерство фінансів України при підготовці проекту державного бюджету на 2015 рік орієнтується на його дефіцит у розмірі 3,7% ВВП. Як повідомлялося, прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк у кінці листопада заявив, що уряд очікує в 2014 році падіння ВВП на 7% і дефіцит держбюджету 4% ВВП.

Читайте також: Заяви Гонтарєвої і переговори з МВФ. Від чого лихоманить гривню?

Однак ще в вересні, Арсеній Яценюк говорив, що в робочому проекті держбюджету-2015 враховується інфляція в 13%, зростання реального ВВП 2%, курс долара в 12,5 грн, а також підвищення соціалки в січні і грудні.


ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: