Коли в Україні закінчиться економічна криза? Думки експертів

Читать на русском

Система народного контролю «Слово і Діло» опитала експертів з економічних питань, фінансистів, що, на їхню думку, може врятувати українську економіку.

Економіст, аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь вважає, що в Україні першочерговою для поліпшення економічної ситуації є дерегуляція бізнесу в країні.

«Дуже важливо створити умови ведення бізнесу та скасувати експортні обмеження. Україні потрібно залучати іноземні інвестиції, але в країну, яка не має стабільності, ніхто вкладати не буде, оскільки це великий ризик. Крім того, якщо інвестор розуміє, як у ситуації з Україною, що він може вкласти капітал, але потім не вивести його через обмеження, жодних інвестицій не буде. Для більшості іноземних інвесторів це більша перешкода для інвестування в Україну, ніж ситуація на сході країни», – розповідає Жолудь.

Експерт з економічних програм Василь Юрчишин переконаний, що для того, щоб стабілізувати курс, Україні потрібно шукати нові торговельні зв'язки.

«У найближчий період Україні потрібно шукати альтернативні ринки збуту, орієнтуватися на ринки азійських країн, наприклад, ринки Китаю або Казахстану. І активно проводити реформи, щоб отримати кредит МВФ. Це два вихідних фактора, які зможуть покращити економічну ситуацію. Відставка Гонтарєвої або збереження її на посаді не зможе кардинально вплинути на ситуацію на валютному ринку», – говорить Юрчишин.

У той же час начальник департаменту фінансових досліджень компанії GfK Ukraine Дмитро Яблоновський вважає, що потрібно орієнтуватися на міжнародних кредиторів.

«Приватні інвестори в Україні навряд чи прийдуть, тому все таки потрібно рухатися у напрямку економічних реформ і звертатися до західних інвесторів. На рахунок внутрішніх інвесторів, то їх потрібно зацікавити імпортозаміщенням і розширенням експортних можливостей. В цілому потрібно налагоджувати систему виробництва, обміну товарами та послугами», – пояснив Яблоновський.

У той же час, згідно з дослідженням Соціального моніторингу та Українського інституту соціальних досліджень, більшість українців вважають, що економіку України з кризи виведе бізнес.

Зокрема, 53,7% опитаних вважають, що найбільше сприяти зростанню української економіки може український бізнес, надії на іноземний бізнес покладають ще 31,5% опитаних.

При цьому, на уряд сподіваються 68,2% українців.

Нагадаємо, що зі слів Арсенія Яценюка кошти Міжнародного валютного фонду дозволять Україні почати економічне зростання вже в 2016 році.

Як відомо, Міжнародний валютний фонд (МВФ) розглянув програму співпраці з Україною терміном на 4 роки і прийняв рішення виділити 17,5 млрд доларів, 5 млрд з яких Україна вже отримала.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: