Росіяни вдарили по Трипільській ТЕС п'ятьма ракетами Х-69 – ЗМІ

Читать на русском
По Трипільській ТЕС, попередньо, вчора вдарили п'ять нових російських крилатих ракет Х-69.
facebook.com/Zahyst.Ekologichnyh.Prav

Російські війська завдали удару по Трипільській ТЕС у Київській області п'ятьма ракетами типу Х-69.

Про це з посиланням на джерела у правоохоронних органах повідомляє «Суспільне».

В Укренерго відповіли, чи будуть відключати світло після знищення Трипільської ТЕСЗнищення Трипільської ТЕС спричинило втрату енергосистемою частини потужності. Однак енергетики вважають, що відключати світло через це не доведеться.

«Попередньо росіяни застосували по Трипільській ТЕС 5 ракет. Усі ракети типу Х-69», – розповіли джерела.

Видання Defense Express з посиланням на свої джерела також підтверджує, що удар був нанесений ракетами Х-69 – це дозвукова крилата ракета для літаків тактичної авіації, яку можна використовувати з Су-34 і Су-35.

Як пише видання, дальність запуску ракет становила близько 400 км, хоча раніше дальність Х-69 оцінювали у 300 км.

Росіяни не вперше використали Х-69 для ударів по Україні: рідкісні випадки були ще в 2023 році, а також у лютому 2024-го.

Вага бойової частини ракети становить близько 310 кг. Головна особливість ракети – можливість наднизького польоту на висоті 20 метрів.

«Незважаючи на те, що ця ракета дозвукова і має меншу бойову частину, ніж гіперзвуковий Х-47М2 «Кинджал», використанням рф саме Х-69 для удару по Трипільській ТЕС, як не дивно, можна вважати найгіршою ситуацією. По-перше, її результативний удар, на жаль, говорить про можливість її проникнення повз очевидно виснажену українську протиповітряну оборону. По-друге, її запуск із літаків тактичної авіації нівелює характерну ознаку масштабних ракетних атак, коли фіксується зліт стратегічних бомбардувальників Ту-95МС та МіГ-31К», – розповіли експерти.

Крім того, її використання саме за рахунок запуску з Су-34 або Су-35 може мати більш масовий характер через більшу кількість носіїв. А дальності 400 км достатньо для ураження значної кількості об'єктів на території України з літаків тактичної авіації.

Нагадаємо, Трипільська ТЕС в Українці була повністю зруйнована внаслідок масованої ракетної атаки рф 11 квітня.

У Центренерго розповіли, чи можна відновити зруйнований об'єкт.

Інші новини про удари по українській енергетиці: ЗМІ зазначає, що росія змінила тактику атак на енергетичну інфраструктуру.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: