У Грузії тривають протести, постраждали щонайменше 8 людей

Читать на русском
У Тбілісі ушпиталили вісьмох учасників акції протесту проти закону про іноагентів біля парламенту Грузії.
Фото: Эхо Кавказа

У Тбілісі тривають протести через проєкт закону «Про прозорість іноземного впливу», який парламент 1 травня ухвалив у другому читанні. В результаті сутичок з силовиками постраждали щонайменше вісім осіб.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоров’я, передає «Эхо Кавказа».

Після того, як мітингувальники почали штурмувати парламент, правоохоронці почали їх розганяти.

В результаті є постраждалі, у них зафіксовано різні ушкодження: поранення обличчя, голови та інших частин тіла, а також інтоксикація та ускладнення дихання. Це стало наслідком використання силовиками сльозогінного газу, водометів та гумових куль, хоча міністерство внутрішніх справ офіційно спростовує застосування травматичної зброї.

Загалом біля парламенту чергують 20 бригад «швидкої». Медичну допомогу отримали десятки демонстрантів та один співробітник МВС.

На тлі сутичок згідно з розпорядженням спікера парламенту Грузії Шалви Папуашвілі, з 23:00 години 1 травня у законодавчому органі посилено заходи безпеки.

«У зв'язку з нападом на будівлю парламенту Грузії, який створює небезпеку для життя і здоров'я осіб, які перебувають у палаці, оголошено «червоний рівень» безпеки. Під час його дії всі особи зобов'язані покинути будівлю парламенту. Виняток допускається для осіб, яких буде визначено головою адміністрації парламенту для запобігання загрозам», - йдеться у заяві парламенту.

Як відомо, політична партія «Грузинська мрія», яку вважають проросійською, повторно внесла до парламенту законопроєкт про «іноагентів». Він передбачає створення реєстру «агентів іноземного впливу», якими стануть некомерційні організації та ЗМІ, понад 20% річного доходу яких становить закордонне фінансування.

Такі організації повинні будуть щорічно подавати фінансову декларацію, а тим, хто спробує ухилитися від реєстрації або не подасть декларацію, загрожуватиме штраф. Щоб виявляти «агентів іноземного впливу» й перевіряти виконання вимог закону, Міністерство юстиції проводитиме моніторинг.

У ніч на 1 травня спецназ розігнав мітинг проти цього закону. Постраждали десятки мітингувальників.

Президент Грузії прокоментувала розгін людей на мітингах та звернулася до МВС.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: