Теракт у Crocus City Hall: ЗМІ назвали причини, чому спецслужби рф не змогли запобігти атаці

Читать на русском
Російські спецслужби не змогли запобігти теракту через сукупність факторів, зокрема, недовіри до зовнішньої розвідки, зосередженості на Україні та відволікаючих політичних репресій усередині країни.
Фото: росЗМІ

Американське ЦРУ за кілька днів передало російським чиновникам приватне попередження про підготовку теракту у Підмосков'ї. Американська розвідка уважно стежила за відгалуженням угруповання ІДІЛ та вважала загрозу реальною.

Видання The New York Times назвало кілька причин, через які російські спецслужби не змогли запобігти теракту.

Як швидко путін публічно реагує на надзвичайні події в росії та на фронтіПутін відреагував на теракт у підмосковному Crocus City Hall через 19 годин. На інфографіці – як швидко він публічно реагує на надзвичайні події.

Незважаючи на попередження США, володимир путін відмахнувся від них і назвав їх «відвертим шантажем» і спробами «залякати і дестабілізувати суспільство».

Видання зазначає, що провал російських спецслужб ще помітнішим робить той факт, що за кілька днів до теракту вони визнали внутрішню загрозу, що походить від відгалуження «Ісламської держави» – ІДІЛ-К.

Повна картина, чому теракт не був попереджений ще не зрозуміла: офіційні особи США та Європи, а також експерти з безпеки та боротьби з тероризмом підкреслюють, що навіть за найкращих обставин, за наявності конкретної інформації зірвати плани міжнародних терористичних угруповань складно.

Провал, за словами експертів, став результатом поєднання факторів, головним із яких є глибокий рівень недовіри як усередині російських силових структур, так і в їхніх стосунках із іншими глобальними спецслужбами.

Путін використовує свій апарат внутрішньої безпеки для масштабних політичних репресій у країні. Він також зосереджений на «хрестовому поході» проти України та Заходу, що є відволікаючим фактором.

«Проблема в тому, щоб насправді мати можливість запобігати терористичним атакам, вам потрібна дійсно хороша та ефективна система обміну та збору розвідувальною інформацією. Ось тут у нас проблеми», – сказав експерт із російської розвідки Андрій Солдатов.

Основну відповідальність за боротьбу з тероризмом у росії несе друга служба ФСБ: колись вона займалася ісламістськими екстремістами, бандами вбивць та неонацистськими угрупованнями. Але оскільки путін посилив свої політичні репресії всередині країни, список цілей розширився на опозиціонерів, активістів за права ЛГБТ, борців за мир та інших критиків Кремля.

Експерти з безпеки заявили, що розширення фокусу призводить до порожньої витрати ресурсів і відволікання уваги вищого керівництва.

«Загалом ФСБ є політичною поліцією… Наразі уряд найбільше турбується про політичну інакодумність та диверсії українців, тому вони є пріоритетами ФСБ», – зазначив старший науковий співробітник Королівського інституту об'єднаних служб у Лондоні Марк Галеотті.

В оточенні путіна не вірять у причетність України до теракту у Підмосков'ї – BloombergОточення президента росії володимира путіна не вірить у те, що Україна причетна до теракту в підмосковному Crocus City Hall.

Росія є одним із головних військових прибічників противників ІДІЛ на Близькому Сході. Але, як висловився один із представників європейських служб безпеки, росіяни переслідували «фіктивні загрози», а не реальні.

Нездатність запобігти атаці, ймовірно, стала результатом поєднання інших факторів, зокрема «втоми» спецслужб після президентських «виборів» у росії, сказав представник європейської служби безпеки.

Є також свідчення того, що російська влада цього місяця відреагувала на попередження принаймні на початковому етапі.

7 березня ФСБ оголосила, що вона застрелила двох казахів на південний захід від Москви та зірвала змову ІДІЛ-К з метою атакувати синагогу у столиці. Офіційні особи США вважали, що цей рейд, можливо, був ознакою того, що російська влада почала діяти.

Видання також зазначає, що ворожість між США та росією не дозволила американським чиновникам поділитися будь-якою інформацією про запланований теракт, крім необхідної, через побоювання, що російська влада може дізнатися про джерела та методи їх розвідки.

Нагадаємо, «Ісламська держава» взяла на себе відповідальність за теракт у Підмосков'ї, їхню причетність підтверджують також США.

Однак володимир путін і ФСБ все одно звинувачують у причетності Україну: за словами російського диктатора, Україна нібито була готова прийняти терористів на своїй території.

У США заявили, що Кремль навмисне звинувачує Україну, щоб виправдати свою агресію. В українській розвідці повідомили, що росія ще щонайменше з 15 лютого знала про підготовку теракту на її території.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: