У Білому домі попередили Іран щодо наслідків ескалації війни в Ізраїлі

Читать на русском
США не виключають можливості втручання Ірану в конфлікт і відстежують як можливість прямої участі Тегерана, так і діяльність Хезболли на кордоні з Ліваном.
Ілюстративне фотоvarta1.com.ua

США провели переговори з Іраном, щоб застерегти Тегеран від ескалації війни в Ізраїлі, оскільки ізраїльські війська готують наземний наступ у відповідь на несподівану атаку ХАМАС, розпочату тиждень тому.

Про це розповів радник Білого дому з національної безпеки Джейк Салліван агенції Bloomberg.

Напад на Ізраїль: які країни підтримали ХАМАС, а які – зберігають нейтралітетКраїни Заходу підтримують Ізраїль та засуджують напад ХАМАС. Які країни вважають за краще залишатися нейтральними чи підтримали бойовиків – на інфографіці.

«У нас є засоби приватного спілкування з Іраном, і ми скористалися ними в останні кілька днів, щоб прояснити приватно те, що ми говорили публічно», - заявив він.

Згідно зі словами Саллівана, США не виключають можливості втручання Ірану в конфлікт і відстежують як можливість прямої участі Тегерана, так і діяльність «Хезболли» на кордоні з Ліваном.

При цьому, в суботу, 15 жовтня, США оголосили про те, що направляють авіаносну ударну групу ВМС США «Ейзенхауер» у Східне Середземномор'я в рамках зусиль зі стримування.

Як зазначає Салліван, США не мають у своєму розпорядженні нових конкретних розвідданих, які б свідчили про збільшення ризику ескалації, проте Іран попередив, що якщо «воєнні злочини і геноцид Ізраїлю не будуть негайно зупинені, ситуація може вийти з-під контролю».

Нагадаємо, 14 жовтня армія оборони Ізраїлю заявила про ліквідацію верхівки ХАМАС, яка керувала нападом минулої суботи, 7 жовтня. Того ж дня стало відомо, що під час боїв було ліквідовано Мерада Абу Мерада, який був одним з відповідальних за напад на ізраїльтян.

15 жовтня стало відомо, що армія Ізраїлю перенесла початок наземної операції, яку планували на ці вихідні через погану погоду.

Водночас, міністр закордонних справ Китаю Ван І заявив, що дії Ізраїлю вийшли за рамки самооборони, і він повинен припинити «колективне покарання народу Сектора Газа».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: