Іран відмовляється визнати свою відповідальність за катастрофу літака МАУ

Читать на русском
Іран відмовляється визнати повну міжнародно-правову відповідальність за катастрофу літака МАУ. Координаційна група вважає, що позиції країн надто далекі одна від одної, щоб узгодити їх на переговорах.
Фото: AFP/Irna

Іран відмовляється визнати свою повну міжнародно-правову відповідальність за катастрофу літака «Міжнародних авіаліній України» над Тегераном у січні 2020 року.

Про це заявило Міністерство закордонних справ України.

Наймасштабніші авіакатастрофи, що сталися в Україні або з українськими літакамиАвіакатастрофа поблизу Салоніків, Скнилівська трагедія, збиття Boeing біля Донецька та літака МАУ в Тегерані.

У МЗС повідомили, що у вересні після кількох спроб Іран нарешті погодився зустрітися із членами координаційної групи для допомоги сім'ям жертв аварії. Зустріч відбулася цього тижня за участю чотирьох країн-членів групи та чиновників Ірану.

Ключовими темами була відповідальність Ірану за порушення ним міжнародного права та необхідність повного відшкодування збитків, заподіяних катастрофою.

«Координаційна група висловлює жаль з приводу того, що Іран досі не бажає підтримувати нашу позицію по суті та продовжує ігнорувати наші претензії. Виходячи з обговорень, які відбулися цього тижня, Група вважає, що наша позиція та позиція Ірану занадто далекі одне від одного, щоб узгодити їх шляхом проведення переговорів. Поки Іран відмовляється визнати свою повну міжнародно-правову відповідальність, Координаційна група продовжуватиме вживати заходів для врегулювання цього спору відповідно до норм міжнародного права, включно в рамках провадження у Міжнародному Суді ООН», – заявили в МЗС.

Нагадаємо, у липні до Міжнародного суду ООН надійшов позов, поданий Канадою, Швецією, Україною та Британією, в якому Іран звинувачують у порушенні Монреальської конвенції через збиття літака МАУ.

У відповідь в Ірані заявили, що чотири держави нібито відмовилися від переговорів і мали свої «політичні цілі та інтереси», подавши позов.

Катастрофа сталася 8 січня 2020-го, літак був помилково збитий із зенітно-ракетного комплексу. Загинули 167 пасажирів та 9 членів екіпажу.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: