Напад на Ізраїль: які країни підтримали ХАМАС, а які – зберігають нейтралітет

Читать на русском

Через чотири дні після раптового нападу угруповання ХАМАС Ізраїль повернув контроль над своєю територією на півдні і тепер завдає ударів по об'єктах у секторі Газа. Багато країн засудили атаку ХАМАС, особливо вбивства сотень мирних громадян. Але деякі уряди вважають за краще зберігати нейтралітет – принаймні в офіційних заявах. Чию сторону прийняли держави, розібралося «Слово і діло».

Країни Заходу підтримують Ізраїль та засуджують напад ХАМАС. Які країни вважають за краще залишатися нейтральними чи підтримали бойовиків – на інфографіці.
Позиція країн щодо війни в ІзраїліСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Які країни офіційно підтримали Ізраїль

Серед тих, хто підтримав Ізраїль, – більшість країн Європи, зокрема Україна. Володимир Зеленський у суботу висловив Ізраїлю співчуття та надію, що терористи будуть знищені. «Ніде у світі не можна давати жодного шансу терору, тому що терор завжди є злочином не просто проти однієї країни чи її конкретних жертв, а проти людяності як такої та всього нашого світу. Хто б не використав терор, це злочин проти світу. Хто б не спонсорував терор, це злочин проти світу… Право Ізраїлю на захист не підлягає сумніву», – написав президент.

Терористичний напад на Ізраїль засудили також Австралія, Бельгія, Британія, Болгарія, Греція, Данія, Естонія, Іспанія, Італія, Ісландія, Ірландія, Нідерланди, Литва, Латвія, Молдова, Польща, Німеччина, Норвегія, Словаччина, Румунія, Португалія, Фінляндія Угорщина, Франція, Чехія, Швеція.

Євросоюз випустив заяву, в якій засудив численні та невиборчі атаки ХАМАС та закликав до негайного припинення насильства. Блок також висловив солідарність із Ізраїлем, який «має право захищати себе відповідно до міжнародного права».

Підтримку Ізраїлю висловили США. Президент Джо Байден заявив, що Штати готові надати допомогу – за інформацією ЗМІ, Ізраїлю вже відправлено боєприпаси та засоби протиповітряної оборони.

Крім того, атаку на Ізраїль засудили Канада, Японія, Австралія, Індія та Аргентина.

Які країни солідарні з ХАМАСом чи звинувачують Тель-Авів в ескалації

Підтримала дії ХАМАС або звинуватила Ізраїль в ескалації низка арабських країн – Кувейт, Ірак, Катар, Іран, Сирія, Йорданія, Туніс, Алжир, Ємен. Також на боці ХАМАС – Малайзія та Венесуела.

Іран підозрюють у причетності до планування та здійснення атаки на Ізраїль. Тегеран хоч це заперечує, але палко підтримує терористів. «Ми цілуємо руки тим, хто планував напад на сіоністський режим», – цитують ЗМІ заяву іранського духовного лідера аятола Алі Хаменеї.

Сирійський президент Башар Асад підтримав палестинські угруповання. У Катарі закликали всі сторони припинити ескалацію, але відповідальність за те, що відбувається, поклали на Ізраїль.

Представники руху «Талібан», який зараз контролює Афганістан, взагалі хотіли, щоб Іран, Ірак та Йорданія організували їм «прохід» до Ізраїлю, щоб «захопити Єрусалим».

Напад ХАМАС на Ізраїль: хто зберігає нейтралітет

Є також низка країн, які в нинішньому ізраїльсько-палестинському конфлікті не висловили одній стороні підтримку, а закликають усіх до «стриманості». Серед них, наприклад, росія: міністр закордонних справ Сергій Лавров закликав Ізраїль та Палестину припинити бойові дії, а також засудив насильство.

Водночас голова Чечні Рамзан Кадиров підтримав Палестину і навіть запропонував направити туди чеченські підрозділи як «миротворці».

А за інформацією української розвідки, росія знала про плани ХАМАС та навіть поставила бойовикам зброю.

Нейтралітет зберігають деякі арабські країни – Єгипет, Саудівська Аравія, ОАЕ та Марокко.

За інформацією ЗМІ, Єгипет, який має спільний кордон із Газою, підтримує тісні контакти з Ізраїлем та ХАМАС, щоб запобігти подальшій ескалації бойових дій. Саудівська Аравія, яка нещодавно почала нормалізувати відносини з Ізраїлем, закликала до негайного припинення насильства та захисту мирного населення.

Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган заявив, що готовий сприяти припиненню конфлікту між Ізраїлем та ХАМАС.

Жодну із сторін не підтримали також В'єтнам, Азербайджан, Бразилія, Китай, Мексика, Казахстан, Індонезія, ПАР, Нігерія, Пакистан.

Нагадаємо, 8 жовтня військово-політичний кабінет Ізраїлю підтримав запровадження пункту 40 Алеф, що означає офіційне оголошення війни. Учора прем'єр Біньямін Нетаньягу оголосив, що Ізраїль переходить до масованої атаки на рух ХАМАС.

Раптову атаку ХАМАС називають одним із найбільших провалів ізраїльської розвідки. За інформацією ЗМІ, угруповання останні два роки вводило Ізраїль в оману, створюючи враження неготовності до війни.

У Білому домі також вважають співучасником війни Іран, хоча прямих доказів його допомоги ХАМАСу поки що немає.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: