Аналітики назвали причини, через які Ізраїль не зміг запобігти вторгненню бойовиків ХАМАС

Читать на русском
В Ізраїлі назвали кілька попередніх причин, через які терористи ХАМАС змогли вторгнутися через кордон.
Getty Images

Ізраїльські військові та шпигунські служби вважаються одними з найкращих у світі, але їх оперативні та розвідувальні провали призвели до найбільшого прориву в обороні країни за 50 років.

Нинішні та колишні співробітники служб безпеки Ізраїлю розповіли The New York Times, чому країна не змогла передбачити та протистояти нападу терористичного угруповання ХАМАС.

Напад на Ізраїль: які країни підтримали ХАМАС, а які – зберігають нейтралітетКраїни Заходу підтримують Ізраїль та засуджують напад ХАМАС. Які країни вважають за краще залишатися нейтральними чи підтримали бойовиків – на інфографіці.

Високопосадовці ізраїльської служби безпеки назвали такі попередні причини провалу:

  • нездатність ізраїльської розвідки відстежувати ключові канали зв'язку, які використовуються терористами ХАМАС;
  • надмірне використання обладнання для спостереження за кордоном, яке бойовики легко виводили з ладу, що дозволило їм напасти на військові бази;
  • зосередження командирів на одній прикордонній базі, яка була захоплена на початковому етапі вторгнення, що позбавило зв'язку з іншими збройними силами;
  • готовність повірити твердженням військових лідерів Гази, перехопленим приватними каналами, про те, що вони не готуються до війни.

Видання зазначає, що перший провал стався за кілька місяців до нападу, оскільки керівники ізраїльських служб безпеки зробили невірні припущення щодо масштабів загрози, яку ХАМАС представляє країні з боку сектору Газа.

Коли представники ізраїльської розвідки проінформували високопоставлених керівників служби безпеки про найбільш нагальні загрози обороноздатності країни, вони зосередили увагу на небезпеці від ліванських бойовиків уздовж північного кордону Ізраїлю. Виклик від ХАМАС майже не згадувався.

У телефонних дзвінках бойовиків, які прослуховували агенти ізраїльської розвідки, звучало, що ХАМАС прагне уникнути нової війни з Ізраїлем після руйнівного двотижневого конфлікту у травні 2021-го.

Ще однією проблемою стала ізраїльська система спостереження за кордоном, яка майже повністю спирається на камери, датчики та кулемети, керовані дистанційно. Ізраїльське командування було надто впевнене у неприступності системи, яку бойовики знищили дронами під час вторгнення.

Зосередження командирів на одній базі теж стало фатальною помилкою: після захоплення бази більшість старших офіцерів було вбито, поранено або взято в заручники. Ця ситуація у поєднанні з проблемами зі зв'язком завадила скоординованому реагуванню.

Нагадаємо, раніше ЗМІ писали, що угруповання ХАМАС останні два роки вводило Ізраїль в оману, створюючи враження неготовності до війни.

Учора ввечері міністр оборони Йоав Галант заявив, що Ізраїль переходить до повноцінного наступу на сектор Гази.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: