Напад ХАМАС на Ізраїль: що відомо про найбільшу за 50 років атаку

Читать на русском

Палестинське ісламське угруповання ХАМАС розпочало проти Ізраїлю операцію «Потоп Аль-Акса»: суботнього ранку країна зазнала масованого ракетного обстрілу, бойовики в кількох місцях проникли на територію, вбили сотні солдатів і мирних громадян, а також взяли заручників. Армія оборони Ізраїлю у відповідь розпочала антитерористичну операцію «Залізні мечі». Над усіма прикордонними населеними пунктами відновлено контроль, а у секторі Газа знищуються об'єкти бойовиків. Атаку ХАМАС вже називають найбільшим провалом ізраїльської розвідки із часів війни Судного дня. «Слово і діло» зібрало головні цифри про конфлікт станом на сьогодні.

Атака на Ізраїль розпочалася вранці 7 жовтня під час свята Сімхат Тора. Як повідомило агентство Reuters з посиланням на джерела, операцію угруповання ХАМАС було розділено на чотири етапи: спочатку по Ізраїлю було випущено кілька тисяч ракет, а бойовики на дельтапланах перетнули кордон. Потім з їхньою підтримкою елітні підрозділи почали штурмувати кордон: стіну, яка відокремлює Сектор Газа від Ізраїлю, вони підривали вибухівкою, проломи розширювали бульдозерами, щоб крізь них можна було проїхати автомобілями.

Останнім етапом операції було захоплення заручників та їхнє переміщення до Гази: за останніми даними, в полон взято близько 130 осіб – громадян Ізраїлю, у тому числі високопоставлених військових, а також інших країн (їх утримує не лише ХАМАС, а й ще одне палестинське угруповання – «Ісламський джихад»). Багато заручників було захоплено на музичному фестивалі, який проходив у пустелі на півдні країни неподалік кордону з Газою.

Лише протягом суботи, 7 жовтня, по території Ізраїлю було випущено більше 4 тисяч ракет – це більше, ніж під час останнього десятиденного раунду війни у 2021 році.

Бойовикам вдалося захопити сім районів на півдні Ізраїлю, зокрема Сдерот, Нахаль Оз, Кфар-Аза, Маген, Суфа-Бегері. Сьогодні вранці представник армії Ізраїлю повідомив, що контроль над всіма населеними пунктами на півдні відновлено. Відбито, зокрема, Сдерот, Софа, Керем-Шалом, Нірім, Назів-Хатара, Нір-Оз, форпост Нахаль-Оз, Хуліт, Нір-Ам, Нір-Іцхак, Беер-Шева, Сде-Ємен, Маген та Урім.

8 жовтня військово-політичний кабінет Ізраїлю проголосував за введення в дію пункту 40 Алеф, тобто офіційно ввів стан війни: тепер ЦАХАЛ має право вживати заходів на власний розсуд, доповідаючи політичному керівництву.

У відповідь на напад Ізраїль завдав понад тисячу авіаційних ударів по Сектору Газа, щоб знищити інфраструктуру угруповання ХАМАС та «Ісламського джихаду». Повідомляється, що уражені командні пункти, будівлі, в яких мешкають бойовики, командний центр військово-морських сил та об'єкт для розвідки.

Крім того, за інформацією ЗМІ, Ізраїль може найближчим часом розпочати наземну операцію у Секторі Газа.

Ця атака на Ізраїль стала найбільшою за кількістю жертв з часів війни Судного дня (1973 рік). Станом на 9 жовтня відомо про понад 700 загиблих в Ізраїлі (серед них можуть бути громадяни України, МЗС перевіряє інформацію) та більше 2 тисяч поранених. Серед убитих – кілька сотень цивільних, які приїхали на музичний фестиваль.

Відомо також про загибель близько 400 терористів на території Ізраїлю та понад 300 осіб у Секторі Газа.

Нагадаємо, Ізраїль не має наміру вести переговори з бойовиками терористичного угруповання ХАМАС, вважаючи, що рух необхідно знищити.

Прем'єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу заявив, що країна використовує всю свою міць для знищення ХАМАСу і порадив мешканцям Гази «втікати негайно».

На відео «Слово і діло» – як розпочався та розвивався ізраїльсько-палестинський конфлікт.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: